Keresés...
0
TOP
Asszertív jogok Life coach Budapest

Jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled!

Jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled!
735 Views

Jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled!

„Nem érted a viccet!”
„Mit várhatnék egy nőtől?”
„Pont olyan vagy, mint az anyád!”
„Túl élénk a fantáziád!”
„Úgysem fog sikerülni!”
„Téged ki kérdezett?”

Lekicsinylés, ítélkezés, kritika, vádaskodás… A szóbeli bántalmázás arról szól, hogy a másik erősebbnek érezze magát, azaz Téged gyengítsen!
Ismerd fel, és kommunikálj asszertíven!
Te is Tiszteletet érdemelsz!

Jogom van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak velem!

A tisztelet nem ranghoz, életkorhoz, nemhez, pozícióhoz, vagy családi státuszhoz kötött. Aki tisztel, annak a törekvése a jóllétedet erősiti. A tisztelet nem behódolás, vagy alárendeltség, hanem a másik emberi méltóságának megőrzését jelenti. Ha valaki elfogadja szívességeidet, de nem viszonozza, az nem tisztel. Ha valaki folytonosan gúnyolódik, személyeskedik, kritizál, az nem tisztel. Ha valaki nem figyel rád, az nem tisztel. Ha valaki nem fogadja el különbözőséged, véleményed eltérését, az nem tisztel. A tisztelet kölcsönösségen alapul. Ha a szülő nem tartja tiszteletben gyermekének érzéseit, határait, akkor nem tanítja meg arra, hogy tiszteletet érdemel, mert mindenki tisztelet érdemel, amíg el nem játssza azt.

Ahhoz, hogy mások tiszteljenek, meg kell tanulnod magadat is tisztelni!

Gyakran előfordul, hogy amint egy kapcsolat halad előre, úgy az egyik fél egyre jobban alárendelődik a másik fél kedvéért. Pedig nagyon fontos, hogy önmagad maradj egy kapcsolatban is. A teljes önfeladás hosszabb távon nem igazán fog működni. Fontos, hogy ne adj fel mindent a kapcsolatért. A kapcsolat csak akkor működhet hosszú távon is  jól, ha nemcsak a másik tiszteletén, hanem önmagad tiszteletén is alapul.

Fontos, hogy meglegyenek az egészséges énhatáraid!

A határok meghúzása mindig rólunk szól, sosem a másik emberről. A határok felállítása nem más, mint tisztelet. Saját magam tisztelete, ugyanakkor a másik ember tisztelete is.

Sokan azért nem tudnak megfelelő határokat felállítani, mert egyszerűen nem tanulták meg ezt. Gyermekkorukban nem kapták meg azt a tiszteletet, ami ezt megtanította volna. Mások szerint a határok felállítása önzés, és lelkiismeretfurdalást okoz. De valójában a határhúzás keretekbe foglalja, és ezzel megerősíti a kapcsolatot.

«

»