Keresés...
0
TOP
Párkapcsolati tanácsadás

Párkapcsolati tanácsadás

Ne várd meg, míg menthetetlen lesz a kapcsolatod!

Mi jelzi, hogy párkapcsolati válságban vagy?

 • Ha nem érzed jól magadban a kapcsolatodban.
 • Ha magányosnak érzed magad.
 • Ha úgy érzed elhidegültetek egymástól.
 • Ha a megbeszélések veszekedésbe torkolnak.
 • Ha már nem beszéltek egymással.
 • Ha úgy érzed nincs bennetek semmi közös.
 • Ha minden igyekezeted ellenére, partnered szerint mégis mindig Te vagy a hibás.
 • Ha a partnered bántóan beszél veled, vagy fizikailag bántalmaz.
 • Ha úgy érzed kalitkába vagy zárva, kontrollálva vagy, el vagy zárva a külvilágtól.
 • Ha partnered megcsalt.
 • Ha nem tudod mi a baj, csak érzed, hogy valami nem stimmel.

Life coachként miben tudok segíteni?

A problémák szőnyeg alá söprése nem éppen a legjobb megoldás, és gyakorta vezet párkapcsolati válsághoz.

Life coacként segítek Neked, hogy meglásd és meg tud fogalmazni a problémákat, és megfelelőképpen tudj foglalkozni velük.

A partnerek nem mindig látják hasonlónak helyzetüket.  Ennek eredményeként az egyik partner számára kezelhetőnek tűnő válság a másik számára tragikusnak tűnhet. A life coaching során megtanulhatod, hogyan tartsd tiszteletben párod nézőpontját és hogyan tudod támogatni azt, hogy partnered másként élheti meg a történéseket.

Fókusz

A life coaching során megtanulhatod hogyan fókuszálj a megoldható problémákra. Amikor a kapcsolat sokféle nehéz kihívással néz szembe, a pároknak meg kell hozniuk a döntést, hogy a megoldatlan problémákat egyelőre félre kell tenni, és a kapcsolat megerősítésére kell fókuszálni.

A life coaching során megtanulhatod hogyan fókuszálj

A trauma túl könnyen kihozhatja a legrosszabbat az emberekből, ha félnek vagy túlterheltek, abba a csapdába eshetnek, hogy a másikat hibáztatják azért, ami történik.

A life coaching során megtanulhatod hogyan fókuszálj a megoldható problémákra. Amikor a kapcsolat sokféle nehéz kihívással néz szembe, a pároknak meg kell hozniuk a döntést, hogy a megoldatlan problémákat egyelőre félre kell tenni, és a kapcsolat megerősítésére kell fókuszálni. Kapcsolati krízis esetén az energiád elsősorban a kapcsolat helyrehozására kell összpontosítani, és saját egyéni jóllétedet kell helyreállitani ahhoz, hogy meg tudjatok küzdeni a nehézségekkel.

Kimerültség

A párkapcsolati tanácsadás / life coaching során áttekintjük, milyen lehetőségeid vannak energiáid pótlására, feltöltésére.

A life coaching során áttekintjük, milyen lehetőségeid vannak energiáid pótlására, feltöltésére.

Mindenki rendelkezik mentális, fizikai, érzelmi és spirituális energiák tárházával, amelyekből meríthet. Amikor egy kapcsolat egyensúlyban van, mindkét partner szükség szerint osztja el ezeket az energiákat, és rendszeresen pótolja. Kapcsolati krízis esetén könnyen kimerülhetnek energiaforrásaid, igy még kevésbé leszel ellenálló, és kevesebb esélyed lesz a bonyodalmak megoldására. A life coaching során áttekintjük, milyen lehetőségeid vannak energiáid pótlására, feltöltésére.


Házasság

A life coaching során abban segítek, hogy tisztán lásd a saját helyzeted.

A life coaching során abban segítek, hogy tisztán lásd a saját helyzeted.

Ne várd meg, míg menthetetlen lesz a kapcsolatod!

Nem minden házasság menthető.  A házasságok működhetnek, de néha nem, bármit is teszel. Ha úgy érzed, hogy a házasság felbontása vagy a különválás a legjobb a családod számára, vagy nem tudsz döntést hozni, kérd szakember segítséget!

Időnként egy házasság röviddel a házasságkötés után befuccsol.  

Mi lehet ennek az oka?

Miután a párok összeházasodtak, sokan úgy érzik, hogy többé nem tudnak önállóan dönteni, és személyes céljaikat megvalósítani.

 • Van, aki a házassági fogadalomtétel után korlátozva érzi magát. Több döntést kell meghoznia a házasságuk érdekében, mint korábban, amikor úgy érezte, hogy kedve szerint választhat.
 • Időnként a párok túl jól érzik magukat a házasságukban. Előfordulhat, hogy a kényelmes partnerek nem dolgoznak a kapcsolatukon, nem adnak bele csak elvárnak, eltolódik az adok-kapok egyensúly.
 • Van, aki úgy érzi, miután összeházasodnak, a párja teljesen más ember lett, nem az, akivel összeházasodott. Ez adódhat abból, hogy hamarabb összeházasodtak, mielőtt igazából megismerték egymást, vagy akár abból is, hogy az egyikük másmilyennek mutatkozott. Ez különösen a nárcisztikus személyiségű partnernél fordul elő.
 • Van amikor a gyermek születése borítja fel a kapcsolat egyensúlyát úgy, hogy a párok egyedül nem képesek helyreállitani.


Ne várd meg, míg menthetetlen lesz a kapcsolatod!

Megcsalás

...párkapcsolati tanácsadás. A life coaching során közösen megnézzük, mi vezethetett el idáig, és mit érdemes tenned.

A life coaching során közösen megnézzük, mi vezethetett el idáig, és mit érdemes tenned.

Ha a kapcsolatban az egyik fél hűtlen a másikhoz, akár érzelmileg, akár fizikailag, akkor sem feltétlenül a szakitás a legjobb, amit tehetsz. A life coaching során közösen megnézzük, mi vezethetett el idáig, és mit érdemes tenned.

Gyakran feltett kérdések


Mikor jó elkezdeni?

Ideális esetben akkor kellene egy life coachot találni, amikor még nem vagytok igazi krízishelyzetben. De orvoshoz sem megy az ember, mielőtt megbetegszik. Elméletileg szép, de mindannyian elfoglaltak vagyunk, és nehéz jó life coachot találni, és tudom, még nehezebb rászánni magad. Pedig akkor is érdemes a kapcsolat buktatóival foglalkozni, ha nincs semmi sürgős baj, amikor még nem alakult ki kapcsolati krízishelyzet.

Milyen szakembert válassz?

Nem igazán tudod, milyen érzés valakivel a szobában lenni, amíg ott nem vagy, és nem beszélsz vele. A legfontosabb, hogy ki tud-e alakulni egy olyan légkör, ahol a lehető legnagyobb őszinteséggel tudsz beszélni, és akkor is biztonságban tudod magad érezni. Ahol Te is és a life coach is kényelmesen érzi magát.

Egyedül vagy párban?

Ha mindketten úgy érzitek, olyan problémáitok vannak, amit hiába próbáltatok, nem tudtok közösen megoldani, és szívesen dolgoznátok rajta közösen, akkor azt hiszem jobb együtt keresni valakit.
Ha úgy érzed egyedül maradtál az érzéseiddel, próbálkozol, de hiába, vagy úgy érzed, olyan problémáid vannak, amikről nem szívesen beszélnél a párod előtt, akkor érdemes egyedül segítséget kérni.


Lehetőség van ketten részt venni a párkapcsolati tanácsadáson?

Én egyedül csak egyikőtöket tudom vállalni. Amennyiben ketten együtt szeretnétek eljönni, már a kezdetektől, akkor lehetőség van arra, hogy egy pszichológus kollégámmal együtt tartsam a párkapcsolati tanácsadást.

Mi van, ha egyikőtök nem fektet be a kapcsolatba?

Remélhetőleg mindketten befektettek a kapcsolatba, és a megszívlelitek a párkapcsolati tanácsadáson elhagzottakat, de nagy eséllyel egyikőtök többet bele fog tenni, mint a másik. És az is lehet, hogy idővel ez változni fog.

Megtörténhet, hogy az egyik szívesebben megy a párkapcsolati tanácsadásra, vagy többet akar menni, mint a másik, ez természetes. Ilyenkor nagyon fontos, hogy tudassa partnerével, mennyire értékeli a részvételét. Ez egy lehetőség a partner számára, hogy elmondja, amit gondol, és kifejezze érzéseit.

Ha valamelyikőtöknek nem tetszik a párkapcsolati tanácsadó, life coach vagy pszichológus, vagy időközben kellemetlenül kezdi érezni magát, nagyon fontos, hogy ezt elmondja az ülésen, fontos, hogy őszinte legyen a kapcsolat, a kliens és a szakember között. Ez nem kritizálás, hanem visszajelzés, amely sokat segíthet a foglalkozások kimenetélében is.

Váláspárti vagy válásellenes vagyok?

Egyik sem. Véleményem szerint a személyes jóllét és a családi jóllét fontosabb, mint mindenképp megtartani egy kapcsolatot. Nem érdemes belebetegedni egy kapcsolat fenntartásába. Vannak olyan esetek, pl. egy bántalmazó kapcsolat, amikor az egyedüli megoldás az, ha kiszállsz a kapcsolatból, annak ellenére, hogy lehet, hogy még szereted a párod.

Úgy gondolom a gyerekeknek sem jó, ha a szülők csak az ő kedvükért maradnak együtt, de közben állandó veszekedésben, vagy éppen hidegségben élnek. Nem éppen megfelelő szülői minta.
Ennek ellenére hiszek a házasság szentségében, és amennyiben érdemes a kapcsolat a megmentésre, igyekszem ebben segíteni.  Neked kell döntést hoznod, én abban segítek, hogy tisztán lásd a saját helyzeted.

Szimpatizálok a válás éve intézményével, ami kimondja, hogy egy év különélés szükséges a váláshoz.  Kiköti, hogy bárkinek, aki el akar válni, először legalább egy évig külön kell élnie.

Milyen eredményekre számíthatsz?

Akár egyedül jössz, akár párban, a legjobb esetben jobb lesz a kapcsolatod, mint valaha volt. Egy nehézség közös leküzdése erősiti a kapcsolatot, és segít a jövőbeni válságos helyzetek leküzdésében is, mert számos már működő megoldási stratégia lesz a kezedben.
De a legjobb párkapcsolati tanácsadó sem tud megmenteni minden kapcsolatot. És időnként olyan is van, hogy jobb külön lenni, mint együtt, ez szolgálja az érdeked, vagy a család érdekét.

Jöhetnek úgy a kliensek vagy a párok tanácsadásra, hogy nem is biztosak abban, hogy meg akarják menteni kapcsolatukat. Ez nem jelent gondot, a közös munka során remélhetőleg rá fognak jönni, mit is akarnak valójában, mi az, ami javukat szolgálja. Az a lényeg, hogy elkötelezett maradj a munka elvégzése mellett, dolgozz a kapcsolat javításán. Ha a kapcsolat végül nem is működik, akkor is tanulsz valamit a folyamatból, és lelkiismeretfurdalás nélkül tudod elengedni.

A legtöbb esetben azonban egy köztes eset áll fenn, sokat javul a kapcsolat, sok nehézséget meg tudunk oldani, de még marad hátra munka, a továbbiakban is be kell fektetni a kapcsolatba, hogy jól működjön. És ez így van jól.

Ha segítségre van szükséged, keress meg bátran!

Hiába lobog most a kandallóban a tűz, ha nem táplálod,

előbb-utóbb elaszik.