Keresés...
0
TOP
Érdekel mire számíthatsz párkapcsolati tanácsadáson?


A párkapcsolati tanácsadás eleinte a tanácsadóval való bizalom kialakításáról szól, hogy kényelmesen és biztonságban érezd magad olyan kérdésekről beszélve, amelyek nagyon személyesek és rendkívül nehéz róluk beszélni. A tanácsadónak fel kell mérnie, mi okozza a legnagyobb problémákat, vagy a kapcsolati válságot a kapcsolatodban.
A párkapcsolati tanácsadás keresése ijesztő vagy szorongást keltő élmény lehet, mert olyan kérdésekről kell beszélni, amelyekkel amúgy is küzdesz a kapcsolatodban. Emiatt sokan túl későn jönnek el a párkapcsolati tanácsadásra. Ha tudod, hogy mit várhatsz el a folyamattól, és felkészülsz mire számíthatsz a tanácsadáson, az kiküszöbölheti a félelmeid, és segíthet a döntésben, hogy időben segítséget kérj.
A párkapcsolati tanácsadás segíthet egy konfliktushelyzetből egy érzelmileg biztos és boldogabb párkapcsolatba kerülni, ahol az igényeket kielégítik, és a problémákat közösen és konstruktívan oldják meg.

TARTALOM:


Mi a párkapcsolati tanácsadás célja?


Ahogy minden kapcsolat más és más, és sokféle fázisban jöhetsz el a párkapcsolati tanácsadásra, minden résztvevő célja máshogy néz ki. Talán szeretnél boldogabb lenni vagy jobban megérteni a párod? Vagy szeretnéd tudni, hogyan kommunikálj jól arról, amit szeretnél és amire szükséged van? Jobban szeretnéd a konfliktus helyzeteket megoldani, vagy bizalmat, vagy intimitást szeretnél? Netalántán úgy érzed, válságba került a kapcsolatod, de fogalmad sincs miért, és hogyan oldd meg?
A partnerek bizonyos százaléka úgy dönthet, hogy célja a kapcsolat jó befejezése. A párkapcsolati tanácsadó segíthet felismerni, hogy kapcsolat fenntartása nem célszerű, és átvezet hogyan engedd el egészségesen.
Ne felejtsd el, hogy céljaid változhatnak a tanácsadás során. Tehát a kezdeti cél nem feltétlenül lesz a végső cél.
Ennek ellenére már az első alkalom során, érdemes meghatároznod az egyéni célod, hogy a tanácsadó is lássa merre szeretnél haladni.
Az is megtörténhet, hogy egy konkrét problémával keresel meg, egy párkapcsolati tanácsadót, vagy life coach-ot, de lehet, hogy a folyamat során kiderül hogy az igazi problémát másvalami okozza.

Mi történik az első párkapcsolati tanácsadáson?


Az első néhány alkalom lehetőséget kínál a tanácsadó számára, hogy egy képet kapjon jelenlegi helyzetedről, lelkiállapotodról, betekintést nyerjen abba, hogyan jutottatok el idáig. Megértse a párkapcsolatod egyedi dinamikáját, megismerje erősségeit és gyengeségeit.

Sokan elbizonytalanodnak, miután az első ülésen csak egy csomó kérdés merül fel, és nem sok tényleges munka történik. Bár ezek a tények jelentéktelennek tűnhetnek számodra, fontosak az egész történet megértéséhez. Miközben megosztod történeted a párkapcsolati tanácsadó mögöttes, összekötő kapcsokat fedezhet fel.
Ne aggódj, félelmed csak azért van, mert a tanácsadónak betekintést kell kapnia a párkapcsolati problémáidba, és Rád kell hangolódnia. Gondolj bele, a kapcsolat már valószínűleg több éve, vagy évtizede tart, és egy-egy óra alatt kell kibogozni a szálakat és meglátni a lényeges pontokat, ami nem túl könnyű.
Nem mindenki problémája fog egyformán kinézni, és a megoldások is különböznek.

Ahogy a foglalkozások folytatódnak, egyre jobban érezni fogod a változást.

Néhány alkalom után, ha már a tanácsadó jobban képet kapott a kapcsolatodról, a kapcsolat problémáinak okainak meghatározásával kidolgozhatja a tanácsadás menetét.

Hogyan tudsz legjobban együttműködni velem?


A legfontosabb, hogy nyíltan őszintén tudj beszélni a problémáidról, és az érzéseidről is. Kérdezz bátran! Ha velem vagy a párkapcsolati tanácsadás menetével kapcsolatosan merül fel kérdésed, vagy aggályaid vannak, azt is nyugodtan tedd fel.
Sok kérdést fogok feltenni, van amelyik csak az információk megszerzésére irányul, de lesznek elgondolkodtató kérdések is, amelyekre lehet, hogy nem is tudsz azonnal válaszolni. A tanácsadási folyamat segítése érdekében az alkalmak közötti időszakban is dolgoznod kell. Valójában a tanácsadás nagy része az, ami az alkalmak között zajlik.
A kérdésekre keresendő válaszokon kívül, lehetnek egyéni feladatok, például kaphatsz egy feladatot, amely a párkapcsolat működésével kapcsolatos, vagy megkérhetlek, hogy írj naplót érzéseiddel vagy egyes történésekkel kapcsolatosan. Fontos, hogy komolyan vedd a kérdéseim és végezd el ezeket a feladatokat, ha azt szeretnéd, hogy a tanácsadás működjön.
A házi feladat végső célja, hogy eljuss egy olyan pontra, ahol a tanácsadáson kívül egyedül is megoldhatja problémáit. Kicsit kezdi néhány feladattal, de végül minden felmerülő problémát meg tud oldani.

Mennyi ideig tart a párkapcsolati tanácsadás?


Ha csak egy konkrét helyzettel kapcsolatosan keresel fel, lehet, hogy elegendő néhány alkalom. Ha párkapcsolati válságban vagy, akkor kell néhány alkalom ahhoz, hogy felszínre kerüljön mi okozza az igazi krízist, és akkor lehet előre tervezni, mennyi időre, vagy hány alkalomra lesz szükség. Egyes esetekben csak néhány hónapos együttműködésre van szükségünk. Más esetekben hosszabb idő is szükséges lehet, főleg akkor, ha az eredeti céltól eltérő, újabb célok lépnek be. Általánosságban, nagyjából 3 alkalom kell a helyzet megismerésére, 6-12 alkalom az együtt dolgozásra, és 1 lezáró alkalom.
Légy türelmes, néhány héten belül beindulnak a pozitív változások, csak észre kell venned!
Néha meglepetést okoz, hogy a változás milyen gyorsan megtörténhet.

Milyen eredményre számíthatsz a coaching során?


A legtöbb pár rendelkezett az összes alapvető képességgel a kapcsolatuk egy pontján, de egyszerűen elfelejtették, hogyan kell használni őket. A párkapcsolati tanácsadás emlékeztetni fog ezen készségek fontosságára, és megmutatja, hogyan javíthatod a kapcsolatodat.

 • ✅Kapcsolati készségek fejlődése
 • ✅Kapcsolati kommunikáció fejlődése
 • ✅Saját érzéseid felismerése és kommunikációja
 • ✅Saját szükségleteid felismerése és érvényesítése
 • ✅Partnered érzéseinek szükségleteinek felismerése és figyelembevétele
 • ✅Határok meghúzása, és a partnered határainak tiszteletben tartása
 • ✅Kapcsolati nehézségek, válság együttes megoldási stratégiájának kialakítása
 • ✅Párkapcsolat megerősítése vagy elengedése

A párkapcsolati tanácsadás legfontosabb eredménye az új készségek elsajátítása, a párkapcsolat működésének megértése és tudatos alakítása, amelyek a tanácsadáson túlmenően is segítenek a kapcsolatod jó működtetésében. Végsősoron pedig egy stabilabb és boldogabb kapcsolat kiépítése.

Mi az, amit LIFE COACH-ként nem fogok tenni?

 • ❌Nem tudom megoldani helyetted a helyzeteket.
 • ❌Nem tudok és nem is akarok feloldozást adni, ha csak lelkiismereted megnyugtatását keresed egy megalapozatlan döntésben.
 • ❌Nem tudom megválaszolni helyetted a kérdéseket.
 • ❌Nem fogok mindent a Te szemeddel látni, sőt célom, hogy lássam és láttassam a másik fél helyzetét is, amennyire csak lehetséges.