Keresés...
0
TOP
kiégés

Kiégés – Itt az ideje, hogy visszatalálj önmagadhoz

Régebben olyan lelkes voltál most pedig azt érzed semmihez nincs erőd?

Régen olyan lelkes voltál… te voltál az, akinek mindig új és újabbnál újabb ötlete volt, te voltál az, aki mindig belekezdett az új dolgokba mindig hitt benne és lelkesen csinálta akár reggeltől estig.

Most pedig azt érzed elfogyott az erőd igazából kedved sincs semmihez? Régebben olyan lelkes voltál, örültél a kihívásoknak. Megpróbáltál mindent maximális erőfeszítéssel csinálni. Azt hitted minden jól alakul és jobb és egyre csak jobb lesz minden. De már nem vagy lelkes, úgy érzed minden nap ugyanazt csinálod és nem érzed a megbecsülést. Úgy érzed nem dob fel egy új feladat ugyanazokat a köröket futod.

Már nincs kedved belevágni az újba, úgy érzed nap mint nap ugyanazt csinálod, igazából már nyaralni sincs kedved?

Úgy érzed, legszívesebben elmennél valahova, ahol gondoskodnak rólad?

Mikor érezted utoljára azt, hogy értékes, amit csinálsz?

Ugyanazt csinálod nap mint nap. De már nem érzed igazán értékesnek. Semmilyen visszajelzést nem kapsz, vagy ha meg is dicsérnek, nem érzed őszintének.

Elfáradtál

Elfáradtál, pihenni szeretnél többet kellene pihenned, de sosincs rá időd. Úgy érzed rengeteg feladat hárul rád és nem igazán számíthatsz másokra. Régen mindent észben tartottál, most pedig el-elfelejtesz dolgokat. Időnként még a szavak sem jutnak eszedbe. Legszívesebben többet aludnál, de sosincs rá időd és még ha sikerül is aludnod, nem érzed kipihentnek magad. Elfogyott az energiád, valahogy fel kéne töltődnöd, de nem tudod hogyan. Már nem is létezel.

Nem igazán szeretnél kapcsolódni

A körülötted levők idegesítenek vagy untatnak, nem igazán tudsz és nem igazán szeretnél kapcsolódni velük. Azt kívánod hagyjanak békén hagyjanak egyedül.

Szeretnél olyan lenni amilyen régen voltál

Szeretnél olyan lenni amilyen régen voltál, fiatalabb, energikusabb, lelkesebb. De bármit teszel bármit is próbálsz úgy érzed egyre csak rosszabb. Már nem dobnak föl ugyanazok a dolgok, ugyanazok az emberek.

Itt az idő, hogy igazán magadra fókuszálj, hogy visszatalálj magadhoz, ideje segítséget kérned.

A kiégés

A kiégés tünetei

A kiégés vagy más néven burnout szindróma az egyik legnehezebben kezelhető és legveszélyesebb, teljesítmény és karrier krízis a lelki megterhelések, stresszek kapcsán fellépő fizikai, emocionális és mentális kimerülés, mely együtt jár a reménytelenség és inkompetencia érzésével, a célok ideálok elvesztésével, valamint a saját személyre, munkára és másokra vonatkozó negatív attitűddel.

A kiégés tünetei:

A kiégés tünetei lehetnek a krónikus fáradtság, fejfájás, alvászavar, érzelmi kimerültség, empátiás készség beszűkülése, negatív önértékelés, depresszív hangulat, szakmai inkompetencia, reménytelenség érzése, csökkent produktivitás súlyos esetben komoly alvászavar, magas vérnyomás betegség kialakulása egyéb testi tünetek és betegségek kialakulása.

Kit érint a kiégés, vagy burnout?

A kiégés nem csak az idősebbeket, hanem a fiatalokat is érinti. Gyakran akár az oktatásban részesülőket is.

A kiégés nemcsak egy magas pozícióban lévő vezetőt érinthet, hanem akár egy gyerekekkel otthon lévő anyukát is érezhet kiégést.

Bárkit érinthet a kiégés. Fontos időben észrevenni,  időben megoldásokat keresni és segítséget kérni amikor még a folyamat könnyebben visszafordítható.

Érdemes megkérdezni időnként néhány dolgot magunktól:

Kiégés, burnout megelőzése
  • Boldog vagyok?
  • Jól érzem magam?
  • És igazából igazából, jól érzem magam a bőrömben?
  • A helyemen vagyok?
  • Azt csinálom, amit akarok?
  • Mi az, amit igazán szeretnék?
  • Ki lehetnék, ha megengedném magamnak? stb. …

Akár, ha úgy érzed, nincs rá különösebb okod

Akár, ha úgy érzed, nincs rá különösebb okod, de mégis elvesztetted a lelkesedésedet, állandóan fáradt vagy motiválatlan vagy, akkor érdemes önmagaddal figyelmes lenni, elérkezett az idő a változásra a változtatásra.

Itt az ideje, hogy magaddal foglalkozz, hogy segítséget kérj, hogy ismét vissza tudjál találni önmagadhoz.

Képek forrása: pixnio