Keresés...
0
TOP
Coaching Life coach Budapest Párkapcsolat

Segítség! Nárcisztikus a párom! Vagy mégsem?

Nárcisztikus személyiség
3418 Views

A Nárcisztikus  tökéletes és hibátlan! Mindig igaza van.

 • hiányzik belőlük az empátia és a törődés másokkal szemben
 • hazudnak és manipulálnak másokat


A nárcisztikus személy nárcisztikus személyiségzavarban (NPD) szenved. A nárcizmus a rossz önértékelésből, és az ellenőrzés igényéből fakad. Sérül a kapcsolatok megküzdési mechanizmusa.  Egy normális, mentálisan egészséges ember is hordoz magában nárcisztikus jegyeket, de ezek nem kerülnek túlsúlyba.

A nárcizmus a szégyennel való érintkezés elkerülésére szervezett személyiségstruktúrán belül fejlődik ki. A szégyennek látszólagos dacolása esetén fokozott figyelmet fordítanak a felnagyított önértékelés fenntartására. Miközben a nárcizmus úgymond egy önvédelmező mechanizmus, pszichológiailag nagy árat kell fizetni érte. Az önfejlesztéssel való elfoglaltság nemcsak erőfeszítést és energiát igényel, hanem a pozitív énkép kétségbeesett fenntartása is elveszíti azt a képességet, hogy reálisan figyeljünk mások szükségleteire, cselekedeteire vagy érzéseire.

Alapértelmezett grandiózus állapotokban a nárcisztikus elme a megnyugtató fantáziák hálózatába sodródhat, amelyben ő áll a figyelem és a csodálat középpontjában.

Mik a nárcisztikus személyiség jellemzői?

Azt megállapítani, hogy valaki nárcisztikus személyiségzavarú, az már egy pszichológus kompetenciája, de ha a párod, vagy bárki a környezetedben az alábbi jegyeket mutatja, és Te kezded egyre rosszabbul érezni magad, akkor nagy a valószínűsége, hogy nárcisztikus.

 • Önimádat – önmaguk fontosságának, nagyszerűségének  érzete
 • Eleinte elbűvölő viselkedés, különlegesen érzékeny a Te rezdüléseidre is, később távolságtartó vagy akár bántalmazó viselkedés
 • Jogosultságérzet – másokkal szembeni kiváltságos státuszra való jogosultság -negatív jogosultság
 • Az empátia hiánya –érzéketlenség mások problémáival szemben
 • Hazugság és manipuláció
 • Traumadömping
 • Krónikus üresség (magányosság, reménytelenség, elszigeteltség) és unalom
 • Irigység (az önmaga iránti irigység kívánása/követelése és/vagy mások kényszeres irigye
 • Sértődékenység
 • Féltékenység alaptalanul is
 • Jövőhamisítás – „Szerelem vagy Tündérmese?”

Egy nárcisztikus párt nem tudsz megváltoztatni!

Húzd meg a határaid!

A nárcisztikussal való kapcsolat kimerítő lehet az esetleges érzelmi manipuláció miatt.

Vannak, akik nárcisztikus személyiségzavarban szenvednek, és nem veszik észre, és bár tetteik célja nem az, hogy bántsanak, mégis bántanak. Eközben egyesek tudatában lehetnek annak, hogy nárcisztikus személyiségzavarral küzdenek, és tudatosan manipulálnak, bántalmaznak.

Míg egy egészséges ember képes energiával feltölteni saját magát, számtalan érzelemmel, vagy pontosabban érzéssel, a nárcisztikus ezt nem tudja megtenni. Ez a képessége elveszett, amikor elhagyta igazi énjét. Tehát, szüksége van rád, a jelenlétedre, a figyelmedre, hogy tudassa önmagával, hogy létezik. Utálja, hogy szüksége van erre, mint az oxigénre, hogy érezhesse, hogy él, és utálja, hogy tőled függjön. Ez az oka a nárcisztikus ürességérzetnek és az indítéka, hogy irányítani akar téged. Tudatos és tudatalatti szinten tisztában vannak azzal, hogy nincs szükséged erre.  Ez az, ami nélkül nem tudnak élni, és irigykednek a természetes képességedre, hogy önmagad regeneráló érzelmi energiaforrásod legyél! Az érzés és az önpartnerség képessége, amely hitelességet és egyéniséget teremt.  A jelenléted önmagában állandó emlékeztető arra, hogy mi hiányzik belőlük, és mély gyűlöletet kelt, az irigység másik oldalát. Ettől kevesebbnek érzik magukat, állandóan irigyek, holott állandóan szükségük van a figyelmedre, ami megerősíti irigységüket, és ezért önmaguknak rabjai, tolvajok rabságába zárva, saját teremtményük illúziójává válnak.

https://www.quora.com/Why-are-narcissists-pathologically-envious


Mit tehetsz, ha egy nárcisztikus hálójába kerültél?

Menekülj!
Ha egy nárcisztikus a párod, és már régebb óta együtt vagytok, akkor nagy valószínűséggel nem vagy jól, romokban az önbizalmad, az önértékelésed, elvesztetted a barátaid, eltávolodtál a családodtól. Magányos vagy, és reménytelen. Fogytán az erőd. Egy ilyen kapcsolatot mégis nagyon nehéz megszakítani, a legjobb amit tehetsz, hogy segítséget kérsz!

«

»