Keresés...
0
TOP
Life coach Budapest Párkapcsolat

Jövőhamisítás vagy szerelem?

Jövőhamisító
1864 Views

Jövőhamisítás vagy szerelem?

A jövőhamisítás vagy jövőbeli hamisítás egy bonyolult hazugságon alapuló manipuláció, amelyben a jövőhamisító nárcisztikus személy egy csodálatos jövőképet fest kettőjüknek,  megígéri, hogy teljesíti partnere szívből jövő vágyait, olyan célból, hogy megszerezzen valakit, vagy valamit, amit szeretne, és irányíthassa partnerét, de sosem teljesíti, sőt még szándékában sem áll teljesíteni ígéreteit.

Mi a jövőhamisítás?

A nárcisztikus személy a randevúzás során, vagy a kapcsolat korai szakaszában egy álomkapcsolatot ígér.  A jövőbeni hamisítás arról szól, hogy a nárcisztikus jövőhamisító megkapja, amit akar, amikor akarja. A jövőbeli hamisítás lényegében egy manipulatív technika.

A jövőhamisító nárcisztikus személy a randevúzás során, vagy a kapcsolat korai szakaszában egy álomkapcsolatot ígér.  A jövőbeni hamisítás arról szól, hogy a jövőhamisító megkapja, amit akar, amikor akarja. A jövőbeli hamisítás lényegében egy manipulatív technika.

A nárcisztikus hihetetlenül nagy figyelmet fordít, általában az udvarlási időszakaszban, az áldozat céljaira, vágyaira, bizonytalanságára, sebezhetőségére és minden másra, ami az identitását alkotja, majd ezt ígéretekkel visszatükrözi, olyanokat ígér, vagy ráutaló jeleket sugároz, amelyben a partnere vágyai teljesülnek és problémái megoldódnak.

A tükrözés azt az érzést kelti az áldozatban, hogy mágikus kapcsolata van a nárcisztikussal, végre itt van a mindent elsöprő szerelem. A nárcisztikus jövőhamisító felhasználja az összegyűjtött információt, függővé teszi a partnert a kapcsolattól, és a partner ezután enged a nárcisztikus követeléseknek, mert a szeme előtt a felvázolt csodálatos jövő lebeg.

A nárcisztikus a szívedet, a legnagyobb vágyaid és sebezhetőséged használja arra, hogy irányítson téged.

A nárcisztikus a szívedet, a legnagyobb vágyaid és sebezhetőséged használja arra, hogy irányítson téged.

Mire használja a nárcisztikus a jövőhamisítást?

  •              A nárcisztikus jövőhamisítást használ idealizált énjének megfestésére.  A nárcisztikus ekkor barátságosnak, megközelíthetőnek, nagylelkűnek, érdeklődőnek tűnik. Így akarják láttatni az idealizált énjüket. Így akarják, hogy mások is lássák őket.
  •              A jövőbeli hamisítás egy olyan udvarlási stratégia, amely során a jövőhamisító egy csodálatos jövőképet fest, amely kettőtök csodálatos jövőjéről szól, azaz egy festői kapcsolati jövőt fest akár szóban, akár apró gesztusokkal. Akár annak a személynek, akivel csak most kezdett randevúzni. Ha ilyet tapasztalsz, vagy érzed, hogy túl gyorsan haladtok, érdemes hallgatni a vészcsengőre. (RED FLAG)
RED FLAG

A tükrözés azt az érzést kelti az áldozatban, hogy mágikus kapcsolata van a jövőámítóval, ami elvakítja őt, nem vesz észre a figyelmeztető jeleket – „RED FLAG”-, amelyeket a nárcisztikus elkerülhetetlenül megjelenít a kapcsolat korai szakaszában.

      

  •              A jövőbeli hamisítás az, amikor valaki egy részletes jövőképet használ, hogy megkönnyítse a kötődést és megerősítse a kapcsolatot egy elképzelt és megfestett romantikus kapcsolatban. Díszes vakációkat vagy romantikus kiruccanásokat ígérhet, mert úgy gondolja, hogy ez megerősíti a kapcsolatot. Ennek ellenére a jövőhamísító tele lesz kifogásokkal, amikor ezeknek a terveknek a megvalósításáról van szó.
  •              A nárcisztikus jövőhamisítást használ, hogy időben lekötve tartson téged. Megígért telefonhívások, lebegtetett találkozások, amelyek miatt nem tervezel más programot, de amelyek többnyire nem valósulnak meg. A jövőhamísító – tudva, hogy felöltöztél, és készen állsz egy randevúra,- az utolsó utáni pillanatban mondja le a találkozót.
  •              A nárcisztikus jövőhamisítást használ, hogy erősítse a trauma kötelékét, majd irányítson téged. Elhiteti Veled, hogy traumáid megértésére, feloldására csak ő lehet képes.
  •              A nárcisztikus jövőhamisítást használ a konfliktus elkerülésére vagy befejezésére. Megelőzve téged ígéreteket tesz, hogy a jövőben nem ismételi meg a konfliktus alapját okozó tetteit, de ígéreteit csak addig tarja meg, amíg elcsitul a vita.
  •              A nárcisztikus jövőhamisítást használ, hogy megszerezzen valamit, amit akar. Csodás meséket sző, amelyben meggyőz Téged, hogy javadra válik, ha úgy döntesz vagy teszel, ahogy ő szeretné, pedig valójában az ő érdekeit szolgálja, nem a Tiédet.
  •              A nárcisztikus gyakran arra kényszerít Téged, hogy anyagilag függővé válj tőle. Azt állítja, a család érdekeit szolgálja, hogy ha otthon maradsz, hogy gondoskodj a gyerekekről, miközben ő, a jövőámító nárcisztikus anyagilag el tudja látni a családot. Vagy éppen úgy tesz, mintha ez lehetővé tenné számodra, hogy elérd céljaid, a saját céljaid tud követni és természetesen azt állítja, hogy olyan helyzetben van, ahol felvállalhatja a szükséges anyagi felelősséget két vagy több ember támogatása esetén.

A rózsás jövő – A jövőámító tudattalan ígéretei

A rózsás jövő - A jövőámító tudattalan ígéretei

Előfordulhat, hogy a nárcisztikusok a jövőt hamisítanak anélkül, hogy tudnák, hogy ezt teszik. Én ezt nevezem jövőámítónak.

Amikor  a jövőámító magasztos ígéretet tesz neked, például megígéri, hogy néhány hónap múlva eljegyez, -valószínűleg akkor, amikor nagyon pozitívan érzi magát a kapcsolatban,- komolyan is gondolhatja, amit mond, anélkül, hogy a megvalósítást igazán komolyan gondolná.

Ennek az az oka, hogy a jövőámítás impulzivitással járhat, ami azt jelenti, hogy a nárcisztikus személy jelenlegi érzelmei szerint cselekszik, de nem igazán lehet számítani arra, hogy később betartja ezeket a hirtelen jött ígéreteket.

A kapcsolat korai szakaszában a nárcisztikus jövőámító általában ideálisnak tekinti új partnerét. A nárcizmus az ideális szerelemről alkotott fantáziákhoz kapcsolódik , és a nárcisztikus valóban azt hiheti, hogy megtalálta lelki társát új partnerében.  Szeretettel, nagy ígéretekkel és odafigyeléssel árasztja el partnerét, amelyet a legtöbb ember túlzottnak tartana a kapcsolat korai szakaszában. Ez a „szerelmi bombázás”. Amikor egy nárcisztikus jövőámító az új partnert szerelmi ígéretekkel bombázza, valószínűleg a közös jövő is szóba kerül.

Mégis, idővel, ahogy a jövőámító elveszti a gondolataiban megalkotott tökéletes képét a partneréről, a nárcisztikus elkezdi „leértékelni” a partnert, ami kritizálással, a vonzalom visszavonásával vagy akár a kapcsolatból való eltűnéssel -„ghostingolás”- is járhat.

A rózsás jövőt remélve a partner továbbra is kitart a nárcisztikus jövőámító mellett, reménykedve az ígért rózsásnak tűnő jövő megvalósulásában, és eltűri partnere egyre kritikusabb viselkedését.

Mi a végkimenetele a jövőhamisítóval való párkapcsolatnak?

A jövőhamisító nárcisztikus ahelyett, hogy betartaná a jövőbeli kapcsolatra vonatkozó ígéreteket, a végül ellentétesen viselkedik, és szörnyen bánik partnerével.

Bár lehet, hogy kezdetben nem szándékoznak lekicsinyelni partnereiket, a valóság az, hogy senki sem tökéletes, és ezt a nárcisztikus nem tudja elfogadni. Fekete-fehérben gondolkozik, neki a megálmodott tökéletes partner kell, és partnere hiányosságait nem tudja elfogadni.

A nárcisztikus, partnere hibáival igazolást nyer, hogy miért nem tartja be a neki tett szerelmi ígéreteit, és felmenti magát.

Amint a kapcsolat növekszik, a nárcisztikus partner kezdi elveszíteni az érdeklődését, vagy a nem nárcisztikus partner rájön, hogy nem kapja meg azt az empátiát és megértést, amit keres

„Amint a kapcsolat növekszik, a nárcisztikus partner kezdi elveszíteni az érdeklődését, vagy a nem nárcisztikus partner rájön, hogy nem kapja meg azt az empátiát és megértést, amit keres” – mondta Dr. Kushnick.

 A sok kritizálás és el nem fogadás miatt a partner végül elhagyja a jövőhamisítót, ha az nem hagyja cserben őt előbb.

A jövőhamisítás szándékos manipuláció?

Míg a nárcisztikusok nem mindig tudják, hogy személyiségzavarban szenvednek, a jövőbeni hamisítás bizonyos esetekben szándékos.

A nárcisztikus szándékosan megtévesztheti partnerét, vagy manipulálja a partnert, hogy komoly kapcsolatba lépjen vele. Ez magában foglalhatja a jövőbeli házasságra, gyermekekre vagy közös tulajdonra vonatkozó ígéreteket.

Ez azért probléma, mert a nárcisztikus nem veszi figyelembe, hogy tettei milyen hatással vannak másokra – nem érdekli őket, ha a látványos jövő, amit a másik személlyel kapcsolatban megfestett; szétesik,- és mély fájdalmat okoz.

Jövőhamisítás vagy szerelem?

Life coachként azt javaslom, halgass a megérzéseidre! Bár egy romantikus kapcsolat, és a szép szerelmi ígéretek lehetnek valóságosak is, de ha érzed, hogy valami nem stimmel, próbáld megfigyelni a kapcsolat dinamikáját, és meglátni, ha az ígéretek nem valóságosak. Ez sokszor nem könnyű! Egy nárcisztikus jövőámító elbüvől, és valószínűleg annyira megszereted, ha egyszer elbűvölt, nehezen tudod elengedni. Ha bizonytalan vagy, vagy már tudod, hogy egy nárcisztikus hálójába kerültél, de nem tudsz szabadulni, kérj segítséget! Egyedül, támogatás nélkül nagyon nehéz kilépni egy ilyen kapcsolatból!

Azonban vigyázz, nem kell feltétlenül azt gondolnod, ha minden szép és jó, hogy egy jövőámítóval állsz szemben. Hidd el, az is megtörténhet, hogy tényleg megtalált a szerelem, és a párod tényleg komolyan gondolja a kapcsolatotokat, és valóban egy álomszerű rózsás jövő áll elötted.

Megjegyzés:

Azt megállapítani, hogy valaki nárcisztikus jegyekkel rendelkezik, vagy nárcisztikus személyiségzavarú, az már egy pszichológus kompetenciája. Természetesen nem minden nárcisztikus jövőhamísító, és nem mindenki nárcisztikus, aki jövőt hamisít. A cikk szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy létezik egy ilyen működés is, és ha valakinek a partnere/udvarlója hasonlóan ígéreteket tesz, amelyek sorban nem teljesülnek, ne feltétlen magában keresse a hibát, hanem gondolja át, hogy partnere gondolkodása az övétől eltérő is lehet, esetleg épp a leírtak szerint.
Egy nárcisztikus viselkedést nehéz észrevenni, főleg a kapcsolaton belülről. Eleinte minden jól működik, és csodás. Ha nárcisztikus az udvarlód, nagy valószínűséggel elöbb-utóbb azonban nem leszel jól.

Ha nem érzed jól magad, és nem látod igazán az okát, vagy látod, de nem tudsz tenni ellene, kérj segítséget!

Forrás:

Mi az a jövőhamisítás?

Hogyan használja  a nárcisztikus  a jövőhamisítást, hogy manipuláljon Téged?

24 példa a jövőbeli hamisításra, amely annyira bántó, hogy megbetegít

Képek: pexels.com«

»