Keresés...
0
TOP
Life coach Budapest Önbizalom növelés Önfejlesztés

Magabiztosnak születni kell? A sikeres önbizalom növelés 10+1 tippje

önbizalom növelése
1769 Views

Mit jelent az önbizalom növelés?

„Magabiztosnak születni kell!”

Ha ez a meggyőződésed, ez erősen korlátoz téged. A magabiztosság nem a külső eredményeidből fakad, hanem belülről. Magabiztosnak lenni azt jelenti, hogy ha nem sikerül, újra és újra próbálkozhatsz, ismét összekaphatod magad ahelyett, hogy feladnád. Amint elkezdesz önfejlesztő gyakorlati lépéseket tenni a célod felé, hogy magabiztos legyél, önbizalmad fokozatosan elkezd megszilárdulni. Itt az ideje, hogy alkalmazz egy önfejlesztő gondolkodásmódot, és kezdj el hinni abban, hogy megtanulhatod, hogyan növelheted az önbizalmad.

1.      Gyakorold az önszeretetet

Ahhoz, hogy valóban megtanulj magabiztosnak lenni, először is önmagad kell szeretned. Amikor megszereted magad, akkor önbizalmad is lesz, bármi történjék is az életben, mert ez a bizalom belülről fakad.

Az önbizalom növeléséhez először önismeretre és az önszeretetre lesz szükséged. Határozd meg értékeid, és legyél büszke rájuk. Fogadd el az erősségeidet és a gyengeségeidet is. Ez nem jelenti azt, hogy ne dolgozhatnál a gyengeségeken. Arról van szó, hogy értékeld azt, aki vagy, és azt is, amiben különbözöl másoktól. Amikor nullára kerül az önbizalmad, ne felejtsd el, először magadat kell szeretned.

2.      Engedd meg magadnak, hogy időnként pocsékul érezd magad

Fontos tudatosítani, hogy az önbizalom fejlesztés, egy életen át tartó folyamat. Nem lesz mindig könnyű, még akkor sem, ha nagyon keményen dolgozol rajta – és ez így van jól.

Amikor szörnyen érzed magad, néha csak hagynod kell, hogy megtörténjenek a dolgok, és lépj tovább! Ha úgy teszel, mintha nem jelentenének semmit – végül nem is fognak.

Ne küzdj az érzéseid ellen, fogadd el őket, és engedd meg, hogy létezzenek. Hidd el, olyan gyorsan mennek, ahogy jöttek!

nem kell mindíg jól érezned magad

Nem kell mindig jól érezned magad!
Tiszteld érzéseidet, és bánj magaddal türelemmel és együttérzéssel.
Az időd túl értékes ahhoz, hogy háborúban töltsd magaddal. Fogadd el, hogy vannak nehezebb időszakok is!

3.      Gondolj azokra a napokra, amikor magabiztosnak érezted magad

Azokon a napokon, amikor romokban van az önbizalmad, próbálj meg emlékezni arra, milyen volt, amikor magabiztos voltál.

Gondold át, hogyan érezted magad, és irányítsd át ezt az energiát. Tedd fel a kérdést magadnak: „Hogyan viselkednék most, ha jól érezném magam?”

Próbálj meg újra ebbe a gondolkodásmódba kerülni, vagy legalább tegyél úgy, mintha ott lennél.

Mindannyiunknak vannak pillanatai, amikor pocsékul érezzük magunkat, amikor lenézzük magunkat, de vannak olyan pillanataink is, amikor a tükörbe nézünk, és azt gondoljuk:
„Szép vagyok! Okos vagyok! Szerethető vagyok!”
Próbálj meg emlékezni arra, milyen érzés volt, amikor önbizalommal telinek érezted magad!

GONDOLJ A MÚLTBELI SIKEREKRE

Ha ideges, vagy bizonytalan vagy egy közelgő helyzettel kapcsolatban, képzelj el egy közelmúltbeli teljesítményt vagy egy olyan időszakot, amikor sikeresen kezeltél egy hasonló helyzetet.

Van egy hihetetlen tipp, amely segít kitalálni, hogyan legyél magabiztos akkor is, amikor a legalacsonyabb szinten vagy: Gondolj valamire, amire büszke vagy! Ha újra átéled ezeket a pillanatokat, az segíthet felszabadítani a benned rejlő energiát. Az elméd pozitív értelemben kezd gondolkodni, nem negatívan. A büszkeség pillanatainak megélése segíthet abban, hogy tisztábban lásd az összképet – végső soron pedig erősítheti önbizalmad.

4.      Ne hasonlítsd össze magad másokkal

Összehasonlítod magad azokkal az emberekkel, akiket követsz a Facebookon vagy az Instagramon? Vagy esetleg összehasonlítod a fizetésed másokéval?  Nézed a barátod hova ment nyaralni, mit kapott a házassági évfordulójára, milyen autóval furikázik, vagy éppen a gyereke hányadik diplomáját szerzi éppen?  Megnézed konkurensed weboldalát, és azt látod, mennyire széles körű a szolgáltatási palettája, mennyire profi a megjelenése, és milyen hatalmas a bevétele, de nem látod a hiányosságait, gyengeségeit, és nem látod a saját erősségeidet sem. Az összehasonlítás természetes, de nagyon kártékony. És nem valószínű, hogy segít növelni az önbizalmad. Akár az ellenkező hatást is kiválthatja.

Közvetlen kapcsolat van az irigység és az önmagad iránti érzelmek között. Egy felmérés szerint, amikor az emberek másokhoz hasonlították magukat, irigységet tapasztaltak. Minél több irigység volt bennük, annál rosszabbul érezték magukat.

Hogyan építheted önbizalmad, amikor észreveszed, hogy összehasonlítgatsz?

Először is emlékeztesd magad arra, hogy ez nem hasznos. Mindenki a saját versenyét futja, és az élet nem verseny.

Ha irigykedsz valaki más életére, akkor inkább emlékeztesd magad saját erősségeidre és sikereidre.

Vezess  hálanaplót, hogy segítsen felidézni az élet azon területeit, ahol sikeres vagy. Ez segíthet abban, hogy a saját életedre összpontosíts mások életével szemben.

Próbáld elképzelni, vajon szívesen cserélnél-e vele?
Gyakran előítéletesek vagyunk. Azt hisszük, a másiknak jobb, úgy hogy nem is ismerjük a körülményeit.

Hagyd abba, hogy állandóan összehasonlítod magad másokkal! A saját fejlődésed nézd, ne másokét.


Az teljesen rendben van, ha más ütemben fejlődsz, mint mások!

 

5.      IsmételD meg a pozitív megerősítést

A pozitív megerősítés mindig jó tipp, amit bármikor előkaphatsz. – ha szükséged van rá, akkor jól érezheted magad.

Elég jó vagyok - önbizalom növelés tippek

Gondolj valamire, alkoss egy mantrát, ami neked bevált. Ötleteket kaphatsz másoktól, vagy akár ha egy önismereti csoportba jársz, a csoporttagoktól,  akár barátoktól, vagy egyszerűen kitalálhatsz valamit egyedül.

A kifejezésnek egyáltalán nem kell bonyolultnak vagy hosszúnak lennie. Amikor félek valamit megtenni, azt mondom: „Félj csak nyugodtan!”, vagy azt: ”Csak csináld!” Amikor indokolatlanul csúnyának vagy butának érzem magam, mondhatom, hogy Szép vagyok! Okos vagyok! Szerethető vagyok! Elég jó vagyok!

Egyszerű a dolog. Addig ismételd a fejedben, amíg valóban érezni kezded. Bár itt említeném meg, hogy ne ess át  a ló túloldalára sem, a toxikus pozitivizmus legalább olyan káros, mint a negatív hozzáállás.

6.      Ne beszélj negatívan magadról

A fő ok, amiért sokan nem érezzük magunkat magabiztosnak, az a saját önromboló viselkedésünk. Mi vagyunk önmagunk legnagyobb kritikusai. Rengeteg olyan dolgot mondunk ki magunknak, amit soha nem mondanánk másnak (talán a legrosszabb ellenségeinket kivéve).

Amikor úgy érzed, hogy előjönnek ezek a gondolatok, aktívan lökd el őket magadtól. Nem hiszek a „hamis önbizalomban”, abban, hogy ha magabiztosan cselekszel és viselkedsz, akkor magabiztos is vagy. De ha csúnyán beszélsz magaddal, azzal biztosan csökkented az önbizalmad. Ha nem beszélsz negatívan magadról, amikor nem hangoztatod ezeket a gondolatokat, akkor ezek a gondolatok valójában csökkennek, szóval magabiztosabb leszel.

Minden alkalommal, amikor valami rosszat gondolsz magadról, azonnal gondolj valami jóra, amellyel ellensúlyozhatod.

Nem kell mindenben a legjobbnak lenned!
Tiszteld adottságaidat, képességeidet, és a saját határaidat, és bánj magaddal türelemmel és együttérzéssel.
Az időd túl értékes ahhoz, hogy háborúban töltsd magaddal. Fogadd el, hogy nem lehetsz mindenben tökéletes,

de elég jó lehetsz!

7.      Vigyázz a testedre

Nem fogod úgy jól érezni magad, ha nem figyelsz a tested szükségleteire. Figyelj oda magadra, a tested nem egy kiapadhatatlan kút, amiből bármennyit meríthetsz, és mégis mindig tele lesz! Az öngondoskodás része az is, hogy törődj a fizikai szükségleteiddel, és ennek eredményeként természetesen magabiztosabb is leszel.

Íme néhány öngondoskodási gyakorlat, amelyek az önbizalom magasabb szintjéhez kapcsolódnak:

•             Tudatos táplálkozás: Az egészséges táplálkozás számos előnnyel jár, beleértve a magasabb önbizalom és önbecsülés szintjét. Ha tápanyagdús élelmiszerekkel táplálod tested, ha megfelelő mennyiségű a vitamin, ásványi anyag és nyomelem beviteled, és megfelelő mennyiségű a folyadék fogyasztásod, akkor egészségesebb, erősebb és energikusabb leszel, és ennek eredményeként jobban fogod érezni magad!

•             Testmozgás : A testmozgás növeli az önbizalmat. A rendszeres fizikai aktivitás javítja a fizikai és mentális egészséget, és a testképet is. Tartsd a testsúlyodat a megfelelő határok között! Ha a testképed javul, magabiztosabbnak  fogod érezni magad.

•             Meditáció : Több, mint egy relaxációs gyakorlat, a meditáció több módon is segíthet az önbizalom növelésében. Egyrészt segít felismerni és elfogadni önmagad. Másrészt a meditáció arra is megtanít, hogy hagyd abba a negatív önbeszédet, és szakadj el a nem hasznos mentális gondolatoktól, amely megzavarja önbizalmadat.

•             Alvás : Az alvással való spórolás hatással lehet érzelmeidre. Ezzel szemben a jó minőségű alvást pozitív személyiségjegyekkel, köztük optimizmussal és önbecsüléssel kapcsolták össze.

Az önmagunkkal való törődés a önbizalom növelés fontos része. A tested jelez, hogy mire van szüksége, csak sokszor nem veszünk róla tudomást, vagy éppen elnyomjuk. Gondolj csak arra, hány kávét iszol azért, hogy ne legyél álmos, ahelyett, hogy többet pihennél. Add meg a testednek azt, amire  szüksége van, és jobban fogod érezni magad, kiegyensúlyozottabb leszel,  nő az önbizalmad, és jobban fogsz hinni a képességeidben.

8.      VÁLTOZTASD MEG PERSPEKTÍVÁDAT

Ha csüggedtnek érzed magad, néha csak annyit kell tenned, hogy átalakítod a gondolkodásmódodat. Először is meg kell változtatnod a kudarc nézőpontját. Minden múltbeli kudarcod és csalódottságod valójában lefektette annak a tudásnak és tapasztalatnak az alapjait, amelyek megteremtették az  új életed alapjait,  amelyet most élvezel. Ez egy sikeres tipp, hogyan legyél magabiztosabb: a kudarcokat lehetőségeknek tekintsd, ne akadályoknak. Koncentrálj arra, amit elértél, és ne arra, amit elrontottál.
Fogadd el az élet minden ajándékát, és ugyanúgy a kudarcokat is– és élj félelem nélkül.

9.      GYAKOROLD A HÁLÁT

A hála gyakorlása kulcsfontosságú a boldog élethez. Ha hálás vagy, eltűnik a félelem, és megjelenik a boldogság!  


Hallottad már a „félig üres/félig tele” pohár történetét?

A „fél pohár víz” története, amiben az optimista ember szerint a pohár még félig tele van, míg a pesszimista szerint félig már kiürült, arról szól, hogy elsősorban mire koncentrálsz az életedben: annak örülsz, amid van (félig tele pohár), vagy azon elégedetlenkedsz, amid nincs (félig üres pohár).

Gondolj mindarra, amiért hálásnak kell lenned, ahelyett, amid nincs. Amikor a negatívról a hálára változtatod a gondolkodásmódod , akkor nem csak állandó hiányérzeted lesz, amely negativitást és szorongást szül, hanem elkezded hinni, hogy bármiről is legyen szó, az univerzum gondoskodik rólad.

Vezess  hálanaplót, hogy segítsen arra fókuszálni, hogy mi az amiben jó vagy, mi az amit sikerült elérned, ahelyett, hogy arra fókuszálnál, mi az ami nincs.

10 Ne rágódj a múlton, ne aggódj a jövő miatt!

Amikor jelen maradsz a pillanatban, akkor minden napot úgy veszel, ahogyan jön. Átéled az adott pillanatot, anélkül, hogy örökké a múlton rágódnál, vagy a jövő miatt rettegnél. Örömödet leled a „jelen” egyszerű és csodálatos részeiben. Garantáltan nőni fog az önbizalmad és boldogabbnak fogod érezni önmagad.

10+1 Tűzz ki célokat és valósítsd meg!

Mi is a cél valójában, miért olyan fontos ez?

Közvetlen összefüggés van a célok kitűzése és a siker között. A megfelelően meghatározott célok segítenek új viselkedési formák kialakításában, és segítenek a számodra fontos dolgokra összpontosítani.
A cél az, amit el akarsz érni. Ez a kívánt eredmény, amelyet megtervezel, és elkötelezed magad az elérése mellett. Ha nincsenek céljaid, nem tudod, merre haladsz, mit akarsz elérni, és honnan fogod tudni, hogy elérted? Az önbizalmad biztosan erősíteni fogja, az, amiről tudod, hogy elérted.


Hidd el, ha nehezen érted el, az még erősebbé tesz!

De vigyázz: „Egy cél határidő nélkül, csak egy álom!”
Milton H. Erickson

«

»