Keresés...
0
TOP
Life coach Budapest Párkapcsolat

PÁRODNAK ÉREZNIE KELL, A MEGBECSÜLÉST-10 DOLOG AMIT MEGTEHETSZ, HOGY MŰKÖDJÖN EGY PÁRKAPCSOLAT – 2. RÉSZ

Érezned kell a megbecsülést
816 Views

Szeretnéd érezni, hogy látható vagy? Hogy értékes vagy? Szeretnéd érezni a megbecsülést?
Egy párkapcsolat során érezni szeretnéd, a megbecsülést! Nem csak azt akarod, hogy párod elmondja neked, hogy szeret, hanem érezni is akarod.
Mutass elismerést, hogy visszaszerezd az elismerést. Fejezd ki párodnak, hogy azt szeretnéd, hogy úgy bánjon veled, ahogyan te bánsz vele.

Érezned kell, hogy párod lát Téged, értékel téged az igaz valódban, és megbecsüli tetteid!

Sokszor mégis úgy érezzük, nem becsül meg a párunk, de közben nem vagyunk biztosak abban, hogy van-e okunk vagy jogunk ezt érezni. Az első dolog, amit meg kell érteni, hogy egy érzelem általában egy válasz valamire. Ha egy bizonyos módon érzed magad, valami történt, ami ezt az érzést okozta.

Nem szabad kétségbe vonni azt a jogot, hogy úgy érezd, ahogy érzed magad; soha nem szabad úgy érezned, hogy indokolatlan egy adott érzés.

Ha azt érzed, hogy partnered nem értékel, akkor úgy érezheted, hogy nem is szeret. Amikor a partnered magától értetődőnek tekinti, hogy vagy neki, vagy, hogy megteszel bizonyos dolgokat érte, nagyon bántó. Ha úgy érezzük, hogy a kapcsolatokban figyelmen kívül hagynak vagy nem szeretnek, ez hatással lehet saját önbecsülésünkre.

Amúgy is, tudja hogy szeretem, vagy mégsem?

A szeretetünket számos módon ki tudjuk fejezni. Mégsem csináljuk elég gyakran, nem igaz?
A mindennapok sodrásában könnyű megfeledkezni erről. Amúgy is, biztosan tudja, anélkül is, hogy minden nap mondanánk, ugye?
Nem ez nem így van! Újra és újra, nap mint nap ki kell fejeznünk szeretetünket, megbecsülésünket a párunk felé!
A szeretet kifejezésének legismertebb módjaiban Gary Chapman – az 5 szeretetnyelv megteremtője – ad útmutatást.

Ha megbecsülnek, elismernek és kedvelnek azokért a tulajdonságokért, amelyek azzá tesznek, aki vagy, az biztonságot, kényelemérzetet ad, ezzel megerősíti a kapcsolatot. Fontosnak, szinte pótolhatalannak érzed magad a másokkal való kapcsolataid révén.

Ha úgy érzed, hogy magától értetődőnek vesznek téged a kapcsolatodban

Néha ez az érzés nem fedi a valóságot, nem megoldhatatlan probléma.

Gyakran nem vesszük észre, hogy túl sokat kérünk a párunktól vagy természetesnek vesszük, azt amit kapunk, mert megszoktuk, hogy bizonyos módon támogat, szeret, megbecsül minket.
Néha hálásak vagyunk, de nem fejezzük ki úgy, hogy partnerünk valóban meghallja.

Máskor azonban valóban nem becsül meg, a partnered egyszerűen nem bánik veled a megérdemelt tisztelettel, nem tartja tiszteletben a határaid, nem számol veled a jövőt illetően, vagy éppen hűtlen hozzád, ami a kapcsolatod végét jelentheti.
Számos esetben pedig nem érdeklődik irántad, nem mondhatod el az érzéseid szükségleteid, elhárítja, vagy elbagatellizálja azokatígy nem is érezheted a megbecsülést.
Olyan is lehet, hogy párod nem értékeli amit te teszel érte vagy befektetsz a kapcsolatba, nem mond köszönetet, nem ellentételezi, vagy éppen természetesnek veszi. Nem fektet be a párkapcsolatba, nem veszi ki az elvárható részét, ami őt illetné.
Ezek azonban nem mind megoldhatatlan problémák. Meg kell tanulnod láthatóvá tenni magad, meghúzni a határaid, kifejezni a szükségleteid. Sok esetben segíthet ebben egy házassági vagy párkapcsolati tanácsadó, egy life coach, vagy egy pszichológus.


Van olyan eset is, amikor úgy érzed te már mindent megtettél


Az is lehet, ha elegendő időt szánsz arra, hogy ne a kapcsolatba tegyél minél több energiát, hanem inkább magadba fektetsz, már ez önmagában megerősíti a kapcsolatot. Tudatosítani kell magadban a saját értékeid, akár a napi mantra segítségével, kényeztesd egy kicsit magad, szánj több énidőt kikapcsolódásra, a sportra vagy mozgásra, és találkozz a már-már elfeledett barátaiddal. Vagy hagyva a napi feladatokat, csak vegyél egy jó fürdőt, és kuckózz be egy jó könyvvel. Mert te is megérdemled!
Ha te megtanulod értékelni magad, ez nagyban hozzájárul ahhoz, ahogy mások bánnak veled!

Az első dolog, nagy aranyszabály:


Úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak.


és itt a másik nagy aranyszabály is, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni:


Úgy bánj magaddal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak.

A boldogságod és az önértékelésed a te felelősséged. Természetes azonban, hogy a párod megbecsülése jóleső és elvárható egy párkapcsolatban, de a te felelősséged, hogy mit engedsz meg, hogyan bánjanak veled mások!

«

»