Keresés...
0
TOP
Life coach Budapest Párkapcsolat

A PÁRODNAK ÉREZNIE KELL, A KÖLCSÖNÖSSÉGET A PÁRKAPCSOLATBAN– 10 DOLOG AMIT MEGTEHETSZ, HOGY MŰKÖDJÖN EGY KAPCSOLAT – 3. RÉSZ

Kölcsönösség a párkapcsolatban
808 Views

Kölcsönösség a párkapcsolatban

A párodnak éreznie kell a kölcsönösséget!
Egy olyan kapcsolatban, ahol a szeretet viszonzott, minden partner fizikai és érzelmi biztonságot él meg egymással.
A szenvedély létfontosságú feltétele az egészséges párkapcsolatoknak. A viszonzott szerelem összefügg a kiteljesedettség érzésével. A viszonzott szeretet és érzelmi hozzájárulás viselkedési befektetések, amelyek fenntartják az elkötelezett kapcsolatot.

A kölcsönösség kiemelkedő értéket képvisel minden intim kapcsolatban, és ha ez hiányzik, ez azt mutatja, hogy az egyik partner nem tisztességes a másikkal szemben, és többet vesz el a partnertől, mint amennyit ad. Ez a fajta viselkedés soha nem hagyja, hogy egy kapcsolat egészségesen működjön, és biztosan megromlik. Az egészséges kölcsönösséggel bíró kapcsolatban mindkét fél úgy érzi, hogy energiát ad és kap; a kölcsönös csere érzése összességében erősíti a kapcsolatot.

Az embereket a minőségi emberi kapcsolatok teszik boldoggá. A kölcsönös kapcsolatok megkövetelik az együttműködés szellemét, valamint az egymásrautaltság megértését és befogadásának képességét.

A tartós, elkötelezett kapcsolat ápolásához mindkét partnernek képesnek kell lennie arra, hogy hosszútávon szeretetet érezzen egymás iránt.

A kölcsönösség hiánya

A másik oldalon a kölcsönösség hiánya egészségtelen kapcsolatot teremthet, ahol az egyik partner kiégést tapasztal, vagy kihasználtnak érzi magát, vagy úgy érzi partnere nem szereti.
A kölcsönösség természetesen nem lehet pontosan egyenlő vagy azonos, mert amit az egyik meg tud tenni, azt a másik nem. A kölcsönösség és az együttműködés éppen azért olyan értékes, mert különféle erősségeink és gyengeségeink vannak.

Az intim kapcsolatok

A PÁRODNAK ÉREZNIE KELL A KÖLCSÖNÖSSÉGET A PÁRKAPCSOLATBAN

Az intim kapcsolatok alapvető építőköve az, hogy a párok hogyan határozzák meg a kölcsönösséget. A kölcsönösség a kapcsolat minden területét, az érzelmi , fizikai vagy szexuális intimitás kölcsönösségét is érinti.
Kapcsolatainkban gyakorta a gondoskodáson keresztül fejezzük ki érzéseinket. Az intim kapcsolatot erősíti a feltétel nélküli szeretet, az érzelmi jelenlét, empátia és bevonódás, őszinteség, bizalom. Egy szereteten alapuló kapcsolat feltétele, hogy mindkét fél beleadja magát a kapcsolatba, önként, önzetlenül kölcsönös vállalásokat tegyen, ami nélkül egyetlen emberi kapcsolat sem lehet működőképes. Időt energiát teszünk a kapcsolatba, hajlandóságunk van együtt fejlődni, foglalkozunk a kapcsolat megerősítésével, mert fontos számunkra a másik jólléte és boldogsága.


Az egészséges kapcsolat fontos építőeleme a szereteten kívül a tisztelet is. Ide tartozik az értékrend, hit, vallás, filozófia, a szakma, az elvek, az intelligencia, a kreativitás, a szülői nevelés és a személyes növekedési folyamatok tisztelete. A kölcsönös tisztelet nehéz vagy lehetetlen lesz, ha az egyik partner nem tartja tiszteletben a másik partnernek az adott témákkal kapcsolatos meggyőződését.
Amikor két ember úgy dönt, hogy egészséges, kölcsönösen függő, kölcsönös kapcsolatot alakít ki, bölcs dolog, ha időt szánnak arra, hogy beszéljenek személyes értékrendszerükről.

Ki tesz többet?

Kisgyermekes családoknál, az egyik kulcs kérdés: Drágám, mit csináltál egész nap? Felmerülhet a kérdés: Ki tesz többet, a dolgozó szülő vagy otthon maradó szülő?
Még az otthonmaradó szülő is könnyen megkérdőjelezi saját magát, hogy mit is csinált egész nap, hát még a párja. De ez nagyon romboló, ha partnerünk (többnyire az egyetlen személy, aki értékelheti a munkánkat) megkérdőjelezi a befektetett mindennapi munkánkat!

A kölcsönösség három típusa

Marshall D. Sahlins antropólógus szerint a kölcsönösségnek három típusa van, nevezetesen: bizalmi kapcsolaton alapuló általánosított kölcsönösség, egyezségen alapuló: kiegyensúlyozott kölcsönösség és a kihasználó vagy büntető: negatív kölcsönösség.

Én is-te is

Alapvetően a párkapcsolatokat bizalmon alapuló, intim területét érintő kérdések jellemzik, mint pl. feltétel nélküli szeretet, bizalom, érintettség, őszinteség. Vagy akár a világ jobbá tétele.

Adok-kapok

Szóbeli vagy hallgatólagos megállapodáson alapul, párkapcsolatban jellemzően a munkamegosztásra vonatkozóan. ( „Te hozod a pénzt, én vigyázok a gyerekekre”)

Fogat-fogért

A negatív viszonosság gyakran akkor fordul elő, ha egy viselkedés negatív hatással volt egy személyre, és ő ezt egy ugyanolyan negatív hatású viselkedéssel viszonozza („Én hozom a pénzt, én mondom meg mi legyen!” vagy: „Ha Te nem mosogatsz el magad után én se fogok!”)

Hogyan biztosíthatunk kölcsönösséget egy párkapcsolatban?

A szeretet és a gondoskodás a kölcsönös kapcsolat két fontos tényezője. Bár a szeretetet és a törődést nem szabad mérni, mindkét félnek mindent meg kell tennie, hogy partnere elegendő adagot kapjon.
Egy kapcsolatban a kölcsönösség egyik fontos elve az, hogy őszinte és nyitott vagy a partnereddel, mert bízol abban, hogy Ő az érdekeidet tartja szem előtt.
Sokan gyakran félreértelmezik azt az eredeti szándékot, hogy teret engedjenek partnereiknek. Ha teret kell adni, annak nem célja a kapcsolat megszüntetése. Ehelyett segít abban, hogy kapcsolatba kerüljünk egyéniségünkkel.
Ha mindketten bíztok egymásban, biztonságos és egészséges tér jön létre a stabil kapcsolat kialakításához , és a bizalom mellet olyan egyéb tulajdonságok integrálásához, mint a türelem, a hűség stb
Az elkötelezettség túlmutat a fizikai jelenléten; ez magában foglalja a támogatás kimutatását, amikor arra szükség van, a kapcsolat nehezebb szakaszaiban, hullámvölgyeiben is. Ha vannak hullámvölgyek a kapcsolatodban , bízhat-e partnered abban, hogy támogatod őt?

A párkapcsolatokon belüli kölcsönösség során a befektetés típusai nem feltétlenül párhuzamosak. Például az egyik partner érzelmi támogatást nyújthat, míg a másik pénzügyi stabilitást biztosít. Általánosságban elmondható azonban, hogy mindkét partnernek szüksége van szeretetre, ezért várható, hogy a szeretet nem egyoldalú.

A párodnak éreznie kell a kölcsönösséget a kapcsolatban!

«

»