Keresés...
0
TOP
Coaching Life coach Budapest

Mi nem vagyunk egy ideális család! Vagy mégis?

család
365 Views

Mi nem vagyunk egy család! Vagy mégis?

Annak ellenére, hogy a családok összetettek és sokfélék lehetnek, mégis létfontosságúak. Függetlenül attól, hogy a családba beleszülettél,  vagy az út során szerezted, a Család Nemzetközi Napja azért van, hogy felismerd  család fontosságát!

Sokféle CSALÁD létezik

Szeleburdi család, Mézga család, vagy a Szent család…

Mozaik család, Egy szülős család, Gyermektelen család, Vérszerinti család, vagy akár Mostoha család.

„Ideális család”, „Tökéletes család” „A Szomszéd család” „Mérgező család”

Sőt, „Család, ahol otthon vagy”  vagy „A család az család!”  is.

Mi nem vagyunk egy család! Vagy mégis?

Sokszor lebeg a szemünk elött az ideális család képe. Ahol ott mosolyog anyuka és apuka, a sok fülig érő szájú gyerekkel. Létezik ilyen? Talán. De még ők sem mosolyognak mindig, inkább csak a képeken. A szomszéd család, az osztálytárs családja tűnhet jobbnak. De nem minden az, aminek látszik!

Nem mindannyian vagyunk olyan szerencsések, hogy ideális családunk van, és soha nem lesz lehetőségünk megismerni a családi értékeket és megtudni, hogyan működik egy igazi család.

És sajnos van mérgező család is. Amikor eltávolodsz egy mérgező családtól, elkezded az igazi kapcsolatok megtalálását.

Véleményem szerint, bármilyen is legyen a család, és bárkiből is álljon, ha van kihez hazamenned, az egy család. Az odafigyelés, a szeretet, a közösen átélt élmények jobban összekötnek minket, mint a puszta vér.

Gondolj csak bele, kivel osztod meg örömöd, és bánatod? Ki az, aki melletted áll, amikor éppen hülye vagy? Ki az, aki ápol, amikor beteg vagy? Persze az életed során, ideig-óráig bárki lehet melletted, de ki az, aki egy évtizede, két évtizede is melletted volt, a számodra jelentőségteljes percekben? Ki az, akire évekkel később is számíthatsz?

Véleményem szerint, bármilyen is legyen a család, és bárkiből is álljon, ha van kihez hazamenned az egy család. Az odafigyelés, a szeretett, a közösen átélt élmények jobban összekötnek minket, mint a puszta vér.

A munkahelyed nem egy család

Amikor az igazgatók beszédében az hangzik el, hogy „olyanok vagyunk, mint egy nagy család”, az elég megtévesztő. Olyan modellt keresnek, amely azt a fajta kapcsolatot képviseli, amelyet az alkalmazottaikkal szeretnének kialakítani – egy életre szóló kapcsolatot az összetartozás érzésével. A család kifejezés használata könnyen a félreértések kialakulásához vezet. Aztán, amikor lejár a projekt, elbocsátanak. Ha beteg vagy, nem nézik jó szemmel, te leszel az első, akitől megszabadulnak. Amíg belepasszolsz a terveikbe kellesz, amikor nem, megszabadulnak tőled. Nem értékelnek, csak éppen annyira, amennyire érdekükben áll.

Egyesült Nemzetek Szervezete

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden évben kijelöl egy témát a Család Nemzetközi Napja megünnepléséhez. Ezeknek a témáknak az a célja, hogy felhívják a figyelmet azokra a különféle kérdésekre, problémákra és helyzetekre, amelyekkel a családok világszerte szembesülnek.

Május 15. a Család Nemzetközi Napja múltbeli témái közül néhány:

2023 – Demográfiai trendek és családok

2022 – Családok és urbanizáció

2021 – Családok és új technológiák

2020 – Családok fejlődésben

2019 – Családok és éghajlati fellépés: Fókuszban az SDG13

Miért ünnepeljük a nemzetközi napokat?

Nem érdekel? Megértem. Azonban létrehozhatsz egy saját családi hagyományt ezen a napon. Végre süt a nap és ki lehet mozdulni. Teljesen mindegy mit találsz ki, sárkányeregetés, szappanbuborékfújás,  régi fotóalbumok nézegetése, vagy egy otthoni társasjáték est.

A nemzetközi napok és hetek alkalmat adnak arra, hogy felhívják a figyelmet a minket körülölelő világ fontos kérdéseire, és alkalmat adnak arra, hogy jobban fókuszáljunk közvetlen környezetünkre, megbecsülésünket fejezzük ki szeretteink felé.

Nem érdekel? Megértem.

Azonban létrehozhatsz egy saját családi hagyományt ezen a napon. Végre süt a nap és ki lehet mozdulni. Teljesen mindegy mit találsz ki, sárkányeregetés, szappanbuborékfújás,  régi fotóalbumok nézegetése, vagy egy otthoni társasjáték est. Az lesz a Tied, a Ti családi ünneplésetek, ami hagyománnyá válhat, valami amivel ki tudod fejezni megbecsülésedet családtagjaid felé.

Van valami, amit tudnod kell

Amikor mások családját nézed, sok mosolygós arcot, gyönyörű naplementét, fehér homokos tengerpartot és mindenféle családi együttlétet fogsz látni. De tudnod kell, hogy ezek a képek csak életük egy részét mutatják be, éppen a legszebb pillanatokat.

Amit nem fogsz látni azokon a fotókon, érdektelenséget, a veszekedéseket, az apró vitákat, a haragot, vagy akár a rendetlenséget. És azt sem, miről mondtak le, ezekért a szépnek tűnő együttlétekért.

Nem, ebből semmit nem fog látni, mert senki sem áll meg lefotózni a rendetlen és vállalhatatlan részeket.

Nincs rendben az, ha azt hisszük az ő családjuk boldogabb, mint a miénk. Mert mindenki más életének csak töredékeit látjuk, és a sajátunkkal hasonlítjuk össze.

Tehát tudnod kell, ahogy nézed azokat a gyönyörű mosolygós fotókat, hogy ez csak a kirakat.

Ne hagyd, hogy ellopják az örömöd!

Attól, hogy a te családod nem tökéletes, még lehet jó család.

«

»