Keresés...
0
TOP
Coaching Life coach Budapest

Merj segítséget kérni!

merj segítséget kérni
440 Views

Merj segítséget kérni!

Sokan küzdenek azzal, hogy nem mernek segítséget kérni, pedig ez egy természetes és hasznos dolog. A segítségkérés nem jelent gyengeséget vagy kudarcot, hanem azt mutatja, hogy nyitottak vagyunk a tanulásra, a fejlődésre és a kapcsolatokra.

A segítségkérés előtt azonban érdemes tisztázni magunkban, hogy miért nem merünk segítséget kérni. Lehet, hogy korlátozó hiedelmeink vannak, amik akadályoznak ebben. Például:

 • Azt gondoljuk, képesnek kell lennünk mindent egyedül megoldanunk. Ha nem vagyunk képesek, nem vagyunk értékesek.
 • Azt gondoljuk, hogy mindent egyedül kell megoldanunk, és ha segítséget kérünk, az azt jelenti, hogy nem vagyunk elég ügyesek vagy okosak.
 • Azt gondoljuk, hogy másoknak nincs ideje vagy kedve foglalkozni velünk, és ha segítséget kérünk, az azt jelenti, hogy terheljük őket vagy kihasználjuk őket.
 • Azt gondoljuk, hogy mások elvárják tőlünk, hogy tökéletesek legyünk, és ha segítséget kérünk, az azt jelenti, hogy csalódást okozunk nekik vagy elveszítjük a tiszteletüket.

Ezek a hiedelmek nem igazak, és csak rontanak a helyzetünkön. Ha nem kérünk segítséget, akkor lemaradhatunk olyan lehetőségekről, amikkel jobbá tehetnénk az életünket. Emellett magányosnak és elszigeteltnek is érezhetjük magunkat.

A segítségkéréshez szükség van arra, hogy legyőzzük a félelmeinket

Félelmeink lehetnek például:

 • Félelem a visszautasítástól: attól tartunk, hogy mások nemet mondanak nekünk, vagy rosszallóan néznek ránk.
 • Félelem a sebezhetőségtől: attól tartunk, hogy mások meglátnak bennünk egy gyengeséget vagy hibát, amit el akarunk rejteni. Félelem attól, hogy gyengének vagy inkompetensnek fognak minket gondolni.
 • Félelem a kötelezettségtől: attól tartunk, hogy ha mások segítenek nekünk, akkor mi is
 • kiszolgáltatottá vagy elkötelezetté válunk.

Ezek a félelmek természetesek, de nem kell hagyni, hogy irányítsanak minket. A segítségkérés nem jelent veszteséget vagy adósságot, hanem egyenrangú cserét és együttműködést. Ha mások segítenek nekünk, akkor mi is hálásak lehetünk nekik, és viszonozhatjuk a szívességet.

Hogyan lehet kéréseket megfogalmazni?

 Először is legyen a kérésed egyértelmű abban, hogy Mit szeretnél elérni? Mire van szükséged? Mi az, ami miatt egyedül nem tudod megtenni? Például el vagyok foglalva abban az időpontban… és segítségre van szükségem. Legnagyobb vágyam az, hogy ….és szükségem van a segítségedre. Küzdök valamivel és nagyon sokat segítene ha…

Hogyan kérjünk jól segítséget? A kérés megfogalmazásának lépései a következők:

 • Határozd meg pontosan, miben szeretnél segítséget kérni. Legyél konkrét és világos. Használj én közléseket!
 • Válaszd ki azt a személyt vagy csoportot, akitől segítséget szeretnél kérni. Legyél tekintettel arra, hogy ki rendelkezik a megfelelő tudással vagy tapasztalattal ahhoz, hogy segíthessen neked.
 • Keressük meg a megfelelő időpontot és helyet a segítségkéréshez. Legyünk udvariasak és figyelemteljesek arra, hogy másoknak is lehetnek saját elfoglaltságaik vagy problémáik.
 • Mérd fel, mit akarsz elérni,  mi lenne az optimális megoldás, es mi az, ami meg
 • elfogadható számodra, milyen alternativakat tudsz adott esetben felajánlani. Készülj megvalósítható kompromisszummal.
 •  Objektiven mérd fel a helyzetet: mennyire megterhelő a kérés teljesítése a
 • partnere szamara.
 • Fogalmazd meg a segítségkérést egy rövid és udvarias mondatban. Kezdj azzal, hogy elismered a másik személy vagy csoport értékét vagy szakértelmét.
 • Adj meg egy indokot vagy célt a segítségkérésünkre. Magyarázd el, hogy miért szeretnél segítséget kérni, és milyen eredményt szeretnél elérni. Például: “Szeretnék egy blogcikket írni arról, hogy merjünk segítséget kérni, de nem tudom, hogyan kezdjek hozzá.”
 • Kérdezz rá, hogy a másik személy hajlandó-e segíteni neked. Legyél tisztelettudóak és nyitottak arra, hogy a másik félnek lehetnek saját feltételei vagy korlátai. Például: “Lenne kedved vagy időd segíteni nekem ebben?”
 • Köszönjük meg előre a segítséget, és jelezzük, hogy értékeljük a másik fél hozzájárulását. Például: “Nagyon köszönöm, ha segítesz nekem ebben. Nagyon sokat jelent nekem a véleményed.”

Hogyan ne kérjünk segítséget? Milyen hibákat ne kövessünk el?

 • Ne kérj segítséget olyan dolgokban, amiket te is meg tudsz oldani, vagy amik nem fontosak vagy sürgősek. Ez csak feleslegesen terhelnének másokat, és elvesztenéd a hitelességedet.
 • Ne kérj segítséget olyan módon, ami sértő vagy követelőző. Ne használj negatív vagy erőszakos szavakat, mint például “muszáj”, “kell”, “most azonnal”. Ez csak elidegenítené másokat, és ellenállást váltana ki belőlük.
 • Ne kérj segítséget olyan személytől vagy csoporttól, akinek vagy akiknek nincs köze a problémánkhoz, vagy akinek vagy akiknek nincs ráhatása a megoldásra. Ez csak zavarná vagy zavarba hozná másokat, és nem vezetne eredményre.

A segítségkérés segíti a kapcsolódást

A segítségkérés segíti a kapcsolódást. A kéréssel megtiszteled a másikat azt mondod neki: Van hozzád bizalmam hogy kérjek tőled, kompetensnek tartalak a témában.

Mit ne tegyünk a kérés során?

1.) Ne köntörfalazz! „Nem is tudom, hogy mondjam, igazából arról lenne szó, de nem akarom, hogy félreérts…”

2.) Ne mentegetőzz! „Ne haragudj, hogy kérlek, én is megtenném, de ….!”

3.) Ne ajánlj fel előre a kifogást! „Biztos nincs időd rá, hogy segíts nekem”.

4.) Ne alkalmazz lelki nyomást, érzelmi zsarolást! Ha egy kicsit is fontos lennék neked…

5.) Ne tégy szemrehányást! „Úgy látom nem, számíthatok rád”.

6.) Ne mutass sértettséget, elutasítás esetén sem! „Jó hát, ha te így én majd úgy!”

7.) Ne bagatellizáld el a szívességet! „Ha egy kicsit is akarnál, tudnál segíteni, nem olyan nagy ügy az egész!”

Az elutasítás kezelése


A kérés megtétele nem jelenti azt, hogy a másiknak automatikusan segíteni kell. Nem szabad azt a elvárást, hitet megteremteni, hogy a másik mindenképpen segíteni fog. A megkeresést követő elutasítás megtörténhet. Viselnünk kell a következményeket, és megoldást kell találnunk. A másiknak, jogában áll visszautasítani vagy elfogadni. Ha úgy érzed, hogy ezért nem mersz segítséget kérni, tedd fel magadnak ezt a kérdést: mi a legrosszabb, ami történhet velem, ha valaki visszautasítja a kérésemet? 

Ha a másik elutasítja a segítség adást, azt ne vegyük magunkra, ne gondoljuk, hogy érdemtelenek vagyunk. Az elutasítás nem rólunk szól, hanem a másikról, aki nem tud, vagy nem akar segíteni. Ha a másik megteszi, amit kértünk tőle, akkor pedig ne felejtsük el megköszönni!

És végezetül, ahogy a Biblia is mondja: „Kérjetek, és adatik, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Mert mindaz, aki kér, kap; aki keres, talál; és aki zörget, annak megnyittatik.”

Időnként szakember segítségére lehet szükség

Időnként coach vagy pszichológus szakember segítségére lehet szükség, ha úgy érezzük, hogy elakadtunk valamiben, vagy nem tudjuk megoldani a problémáinkat. Van amikor kisebb nehézségeinkenken való átjutáshoz elegendő egy családtag vagy egy barát segítsége, de van amikor nem elegendő, vagy nem akarjuk őket túlságosan terhelni, vagy azt sem akarjuk, hogy tudjanak a gondjainkról. Egy life coach vagy pszichológus segíthet nekünk abban, hogy jobban megismerjük magunkat, felismerjük az erősségeinket és a fejlesztendő területeinket, kitűzzük a céljainkat és a lépéseket, amikkel elérhetjük őket. Egy coach vagy pszichológus nem mondja meg nekünk, hogy mit tegyünk, hanem támogat minket abban, hogy megtaláljuk a saját utunkat és megvalósítsuk a saját elképzeléseinket. Egy szakember segítségével növelhetjük az önbizalmunkat, a motivációnkat, a hatékonyságunkat és az elégedettségünket.

«

»