Keresés...
0
TOP
Érzelmek Life coach Budapest

Karácsonykor felerősödhetnek az érzelmek

Karácsonyi hintó
656 Views

Már csak néhány nap van karácsonyig. Egyesek számára azonban a karácsonyi időszak különösen megterhelő. Karácsonykor felerősödnek az érzelmek, és sajnos általában nem valósul meg az az idillikus élmény, amit várunk.

Az „Életesemény” skála Holmes és Rahe (1967) kutatók szerint minden olyan esemény, mely jelentős mértékű alkalmazkodást kíván, stresszkeltőnek tekinthető. Az életesemények hatásának felmérése céljából kidolgozták az életesemények skáláját.

A skála 1-100 pontig értkeli a különböző életeseményeket, melyben a karácsonyi ünnepi készületek 12 ponttal szerepel. Bár meglepő, de életünk során egy pozitív esemény is járhat annyi stresszel, mint egy negatív, és a karácsony, az előkészületek, az ajándékok beszerzése, és az összejöveteleken fellépő nézeteltérések miatt mégiscsak stresszel járhat.

Nem mindenki várhat békés karácsonyt

Már csak néhány nap van karácsonyig. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb ember összejön a családjával, és időt tölt a szeretteivel. Ám nem mindenki várhat békés karácsonyt – egyesek számára a karácsonyi időszak különösen megterhelő, amint azt a Statista Global Consumer Survey keretében végzett felmérés is mutatja. A kutatás szerint a karácsony az Egyesült Államokban megkérdezett emberek körülbelül 16 százaléka számára tiszta stresszt jelent.

Templom vagy kocsma?

Az Egyesült Államokban minden ötödik felnőtt azt mondja, hogy idén karácsony napján templomba akar menni. A Statista Global Consumer Survey felmérése szerint, a különböző országokban lévő felnőttek jelentős százaléka a kocsmába fog menni. A felmérés nem zárja ki, hogy valaki mindkét helyre elmenjen.

„A boldogtalanoknak a karácsony mindig nehéz időszak. Mindenhonnan dől rájuk ez a rémes művidámság, minden a szívjóságról, békéről és családi idillről harsog, amitől a magány és depresszió csak még elviselhetetlenebb lesz.” (Alfred Alvarez)

Lelkisegély: 116 123

Sokan hívják karácsonykor, a lelkisegély szolgálatokat, elsősorban azok, akik magányosan töltik az ünnepeket. Amennyiben te is úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, hívhatod a Magyar Lelki Elsősegély telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) ingyenesen hívható telefonszámát: 116-123, vagy más lelkisegélyszolgálatot.

Mindenkinek Áldott Szép Karácsonyt kívánok!

Azt tanácsolom, ne várjuk, hogy tökéletes legyen a karácsony, mert félő, hogy akkor csalódás lesz. Próbáljuk meg a jelen élethelyzetünk, körülményeink szerint a lehető legjobbat kihozni. Ne várjuk azt, hogy minden, ami eddig nem működött varázsütésszerűen megoldódik. Ennyit tehetünk, és ha beleadjuk magunkat, akkor biztosan jobban fog sikerülni, mintha nem tennénk meg minden tőlünk telhetőt.

Borító kép forrása: Pixnio Szerző: Marko Milivojevic
A statista.com oldalon megjelent felmérés felhasználásával készült

«

»