Keresés...
0
TOP
Filmajánló Life coach Budapest

Az üvegpalota (2017) – Filmajánló

Az Üvegpalota - Filmajánló
2101 Views

Az üvegpalota (2017)

The Glass Castle

Az „Üvegpalota” egy igaz történet filmváltozata, amely, megrázó és megrendítő, a nem működő családi élet dermesztően zaklatott, de összetett ábrázolásával. Egy film, amely egy romantikus vígjáték és egy komoly dráma között egyensúlyoz. Olyan, mint egy kalandos road-movie, amelyben egy látszólag normális család nomádként utazik. De a „látszólag normális” kifejezés enyhe kifejezés, mert meglehetősen szokatlan életet élnek. A történet árnyalt, megdöbbent és elbizonytalanít.

Négy gyermek született egy nagyon rosszul működő problémás családba. A feleség egy különc anya, akinek valószínűleg nem kellett volna gyereket szülnie, a férj egy alkoholista álmodozó apa. Egyik sem vigyázz jól a gyerekekre, hisz a saját életüket is képtelenek irányitani, és végül a gyerekek nevelik fel saját magukat. Egy jól megszerkesztett érzelmi hullámvasút, hihetően bemutatja a nem működő, csavaros családi életet és a zseniális érzelmi káoszt. A film központi motívuma az apa által megépíthető üvegpalota, egy energiahatékony szépség, körülötte üveggel, hogy beengedje a természetet, miközben megvéd attól. Nos, soha nem épül fel, és a világ behatol.  Ez a megvalósítás egy futurisztikus üvegházat foglal magában. Ez a ház valószínűleg olyan törékeny, mint a családi szerkezet, amelyben élnek.

A történetet az egyik lány, Jeannette szemszögéből meséli el, felnőttként, miközben visszaemlékezik arra, hogyan nőtt fel gyermekként a mélyszegénységben.

Édesanyja, Rose Mary egykülönc, hippi külsejű leendő művész, aki feltétel nélkül követi az apát Rexet, és belemegy illúzióiba. Annak ellenére, hogy bizonyos pillanatokban rájön, hogy nem egészen normális életet élnek, nem képes elhagyni Rexet. Néha úgy viselkedik, mintha nem lenne ebben a világban.  Csalódott Rex miatt, de lehetővé teszi Rex alkoholizmusát, és ellenáll annak, hogy elhagyja, annak ellenére, hogy érzelmileg és néha fizikailag bántalmazza a családját. Eközben három lányuk és egy fiuk egyszerűen… elakadt. Imád festeni, és sikerül is neki, ezzel kívül helyezkedik a problémákon, annak ellenére, hogy gyermekei gyakran nem tudják, honnan jön a következő étkezés.

Az apa, Rex pedig szabadlelkű alkoholista, egy függő férfi, aki már évek óta azt tervezi, hogy a leghatékonyabb helyre épít egy álomházat (ez az érv, amelyet újra és újra felhasznál, amikor már sokadik alkalommal költöznek). Utál mindent, ami kapitalizmusszagú. Rex Walls kétségtelenül intelligens ember, de ezt az intelligenciát soha nem használja pozitív módon. Innen ered a kaotikus élet, mindig más úti céllal. Szegény otthontól a sivatagi csillagos ég alatt töltött éjszakáig. Valahányszor Rex azt mondja: „Ezúttal másképp lesz a helyzet”, csak pofont akarsz adni neki.

Rex és Rose Mary olyan szülők, akik felelősséget éreznek gyermekeik jóllétéért, de másrészt ezt a felelősséget nem tudják igazán vállalni.

Érzelmi szinten szeretik a gyerekeiket, de nem gondoskodnak róluk úgy, ahogy egy szülőnek gondoskodnia kellene.

Központban az apa-lánya kötelék intenzív, de egyben mély megélése áll.

 Jeannette és három testvére állandóan költözésre kényszerültek, és gyakran nincs elegendő ennivalójuk, és nem tudnak ideális, biztonságos körülmények között élni. Rex egész idő alatt irreális reményekkel és álmokkal tölti a gyerekek fejét egy jobb életről.

Az Üvegpalota az érzelmek kifejezésének Kánaánja

Az érzelmek megvannak és hihetőek. Az Üvegpalota az érzelmek kifejezésének Kánaánja, különösen Ella Anderson aki a fiatal Jeannette-et alakította, olyan világosan fejezte ki érzelmeit, mind az apja iránti szerelmét, bánatát és haragját, ami lenyűgöző.

Természetesen az igazi történet itt az, hogy Jeanette hogyan tudott felülemelkedni ezen a kevésbé kívánatos gyermekkoron, és elérte a saját írói szabadságformáját. A nyugat-virginiai kunyhója nyomorúsága és a vőlegényével megosztott millió dolláros lakás közötti éles kontraszt az amerikai álom tökéletes ábrázolásává teszi ezt – a saját erejéből felhúzza magát oda, amiről álmodni se mert.

Érdekes, hogyan küzd meg az idősebb Jeanette belső érzéseivel. Fordulópont, amikor ráébred, hogy nem tartozik a gazdagok mesterséges világába, és édesapja képzeletbeli világa, ahonnan olyan kétségbeesetten szeretett volna elmenekülni, az a hely, ahol otthon érezte magát.

Családi működés része a család diszfunkcionális működése közben, az az, hogy ezek a fiatal gyerekek mennyire összetartanak és megvédik egymást, és több-kevesebb egyezséget kötnek egymás között, hogy mindig ott legyenek egymás mellett, mert még fiatalon is tudják, hogy a család dinamikája a legkevésbé sem az, amit ti „normálisnak” neveznétek, és a túléléshez egyedül kell megbirkózniuk, önellátónak kell lenniük és el kell látniuk magukat és egymást is.

Gyermeknevelés, függőség, gyermekbántalmazás

Az „Üvegpalota” olyan súlyos témákat tartalmaz, mint a gyermeknevelés, a függőség és a következmények, a kapitalista közösségben kialakult értékek elleni lázadás és a pszichológiai gyermekbántalmazás. Annak ellenére, hogy néha abszurdnak és könnyednek tűnik, az egész örök nyomot hagyott. Családi élet jó szándékú szülőkkel, akik szinte lehetetlenné teszik a mindennapokat. Reálisan megmutatja, mennyire romboló hatású valakinek a függősége, és milyen nehéz egy ilyen folyamatot visszafordítani. A kétségbeesést és a bűntudatot Woody Harrelson kiemelkedően játszotta el.

Az, hogy mit érzel a családoddal kapcsolatban, bonyolult dolog

Mindannyiunknak megvan a maga története. A történetek, amelyek az életünket alkotják. Vannak, akik a „rossz” dolgokon elmélkedünk, míg mások csak a jó időkre emlékeznek. Néhányan még a múltat is megszépítik.

Zavarba ejtő Janette és testvérei szeretete.  A gyermekek megmagyarázhatatlan szeretete egy kiszámíthatatlan, intelligens, instabil és néha nagyon bájos apjuk iránt, aki mellett felnőnek, miközben  viselik viharos életük következményeit.

„Az, hogy mit érzel a családoddal kapcsolatban, bonyolult dolog.” Azt mondanám, hogy ez a legtöbbünkre igaz. Nem számít, milyen eseménydús vagy eseménytelen a nevelésünk, vagy milyen közel állunk jelenleg a családtagjainkhoz, úgy tűnik, mindig vannak megoldatlan problémák. Természetesen gyermekkorunk jelentős problémái felnőttként bonyolult érzésekhez vezetnek.

Ha rosszul működő, diszfunkcionális családban nőttél fel lehet, hogy a film kellemetlen emlékeket idéz fel, vagy megvisel.

A gyermekbántalmazás komoly téma még egy klasszikus keserédes mesévé formálva is.

.

Life coach-ként felmerül bennem a kérdés:

  • Rex Walls részeg szélhámos, aki megszenvedtette a családját azzal, hogy nem biztosított nekik élelmet vagy menedéket. Nem tud munkát vállalni, elkerül minden anyagi felelősséget, és gyakran hitegeti és költözteti a családját. Szakértő abban is, hogy elhitesse gyermekeivel, hogy valóban szereti és törődik velük. Rose Mary, az anyja nem sokkal jobb szülői nevelésben, hagyja, hogy megtörténjenek a dolgok, és ezzel ugyanúgy részt vesz a gyerekek elhanyagolásában és szörnyű gyermekkorában.
  • Vagy Rex Walls egy függő, egy meg nem értett ember, akinek ugyanúgy megvoltak a démonjai, amikkel nem tudott megküzdeni és az ivásba menekült. A gyerekeket teljes szívéből szerette, és hogy bármi történt is, ezen semmi sem változtat. Az alkohol volt a strukturális oka a teljesen felborult családi helyzetnek, és mindenféle incidens oka, egyaránt az elhanyagolásnak és a bántalmazásnak. Egy szenvedélybeteg, aki bár rájön, hogy ez nem jó, nem tud kilépni ebből. Egy alkoholfüggő egy nehezen menekülő kényszerminta csapdájába esik, és legtöbbször nem tudja irányítani a viselkedését, és emiatt nem tudja megadni családjának azt a normális életet, amit valójában megérdemelnek.

Kettősség: Szeretet vagy bántalmazás?

Azt gondolom, ez a kettőség adja a film erejét.

A film valójában azt az érzést és gondolatot hagyja a közönségnek, hogy a főszereplő „szerencsésnek” érzi magát, hogy gyermekkorában átélte azt a *szörnyű és sértő élményt*.

Abszolút semmiféle *igazi* felelősség nem hárul azokra a szülőkre, akik bántalmazták gyermekeiket ebben a filmben – csak az a gondolat, hogy ők szimpatikus csavarosok, akik mindent megtettek.

Sajnos ezért olyan nehéz felismerni a bántalmazó kapcsolatokat, mert egyszerre jelenik meg a szeretet, és a bántalmazás, és nehéz ezt felismerni annak, aki benne van.

Az Üvegpalota

Az Üvegpalota Jeannette Walls amerikai író- és újságírónő híres memoárjából, a 22 nyelvre – köztük magyarra is – lefordított, csaknem 3 millió példányban eladott (azonos nevű) 2005-ös visszaemlékezéséből, egy szegény, rosszul működő családban felnövő élményein alapul.

Szereplők:

Brie Larson -a felnőtt Jeannette Walls, és Ella Anderson – a 10 éves Jeanette Walls

Naomi Watts – Rose Mary Walls,

Woody Harrelson – Rex Walls

Sarah Snook – Lori Walls

Max Greenfield – David

Shree Crooks – a 7 éves Maureen Walls

Charlie Shotwell – a 7 éves Brian Walls

Sadie Sink – a 12 éves Lori Walls

Rendezte: Destin Daniel Cretton

«

»