Keresés...
0
TOP
kommunikáció Life coach Budapest

A krónikus témalesöprés

Krónikus témalesöprés - kommunikáció
530 Views

Hogyan akasztja meg a kommunikációt a krónikus témalesöprés?

A kapcsolatok egyik alappillére a kommunikáció. A megfelelő kommunikáció. De mi van akkor, ha az egyik fél nem hajlandó kommunikálni? Mit tehetsz, ha a párod rendszeresen meghiúsítja bizonyos kérdések megbeszélését, különösen a számodra fontos dolgokkal kapcsolatban?

Hogyan történik a krónikus témalesöprés?

krónikus témalesöprés egy olyan jelenség, amikor bizonyos témákat vagy problémákat folyamatosan figyelmen kívül hagynak, ignorálnak vagy elhallgatnak. 

 • De erről nem akarok beszélni.
 • Muszáj ezt most?
 • Ha tovább erőlteted ezt a témát, akkor inkább fejezzük be a kapcsolatot.
 • Kell egy kis idő, hogy átgondoljam.

Időnként nem baj hogyha hasonló válaszok hangoznak el, hiszen lehet, hogy az egyik fél csak fáradt vagy más gondolatokkal van teli és nem tud abban a pillanatban ráhangolódni a témára. Az is előfordulhat, hogy a párodnak ténylegesen nehezére esik egy-egy témáról beszélni. Akkor van baj, ha valaki bizonyos témákat minden esetben lesöpör az asztalról, bizonyos témákról soha nem akar beszélni.

A krónikus témalesöprés megöli a kapcsolatot

 • Melyek azok a kapcsolatok, amelyekért megéri?
 • Melyek azok a kapcsolatok, amiket rendbe lehet hozni?
 • Menjek vagy maradjak?

Sokszor felmerülnek ezek a kérdések, de valójában mi az, ami rendbe teheti a kapcsolatunkat és mi az, amikor azt mondhatjuk, hogy jobb véget vetni?

A párkapcsolati témalesöprés megtörése hosszútávú előnyökkel járhat. A nyílt kommunikáció és az őszinte beszélgetések segíthetnek abban, hogy mélyebb és kiegyensúlyozottabb kapcsolatokat építsünk.

Egy life coach segíthet abban, hogy megtanuljunk jól kommunikálni egymással és megoldjuk a problémákat. Ha azonban egyáltalán nem működik a kommunikáció, és a párod vagy te segítséget sem hajlandó igénybe venni, akkor szinte menthetetlen a kapcsolat.

A krónikus témalesöprés általában nehezen megfogható módon zajlik

Tegyük fel, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent köztetek a szex és te megpróbálod megbeszélni a dolgot és erre az a válasz érkezik:

 • Ne haragudj, de ez engem bánt, megbántod a férfiasságomat.

És mindez olyan hangon és erőteljes stílusban történik, hogy ledermedsz, úgy érzed te vagy az, aki valóban bántod a párod, rosszul érzed magad ettől és nem mered tovább folytatni a témát.

Vagy felhozod azt, hogy a párod ezt meg azt megígért, de nem tette meg és valahányszor felhozod ő sóhajtozni kezd, témát vált, minden szó nélkül bekapcsolja a tévét és bámulni kezdi, vagy kimegy rágyújtani egy cigarettára.

 Te úgy érzed semmibe vesz, lefagysz és nem folytatod tovább a témát, sőt a sokadik alkalom után már elő sem hozod.

Krónikus témalesöprés
Krónikus témalesöprés

Az is megtörténik, hogy előhozakodsz valamivel, amin változtatnotok kellene. Legyen például a családi munkamegosztás, aminél úgy érzed te igazságtalanul többet vállalsz. Erre ő neked támad:

 • Hát nem látod, hogy én mennyit dolgozom, nem veszed észre, hogy én mit csinálok?

Erre bűntudatod lesz hiszen azt érezteti veled, hogy te vagy az, aki nem figyelsz kellőképpen a másikra.

Vagy csak telnek múlnak az évek a kapcsolatodban, együtt vagytok, de megragadtatok egy szinten, nem léptek előre. És ezt Te előhozod. Párod egyszerűen azt mondja,

 • Én ezt nem érzékelem, de majd gondolkodni fogok rajta…

aztán nem történik semmi, újra meg újra. Amikor újra előhozod nagyon kedvesen megjegyzi:

 • Igen, beszéltetünk már róla, de nekem még egy kis időre van szükségem, hogy átgondoljam.

És megint és megint nem történik semmi, se változás, se beszélni nem tudtok róla.

Krónikus témalesöprés
Krónikus témalesöprés

Vagy tegyük fel a párod folyamatosan elfelejt dolgokat és emiatt lekéstek fontos határidőkről, elszalasztotok eseményeket és te ezt szóba hozod. Ő meg olyan szerencsétlenül viselkedik, hogy megsajnálod. Annyira kellemetlen az egész, hogy azt is megsajnálod, hogy szóba hoztad. És legközelebb már nem is mersz előhozakodni vele.

Valamikor a párod véleményére lennél kíváncsi egy számodra igen fontos dologban. Elmeséled és véleményét kéred, de ő csak hallgat, mintha meg se hallotta volna. Ismét a véleményét kéred és ő tovább hallgat. Már abban is bizonytalan vagy hogy egyáltalán hallotta, amit mondtál.

Krónikus témalesöprés

A kommunikáció hiánya – Példapárbeszédek

Zsófi és Robi:

 • Zsófi: “Robi, én azt érzem, hogy nem beszélünk eléggé. Nem tudom, mi zajlik benned, és én sem osztom meg veled minden gondolatomat.”
 • Robi: “Zsófi, ne aggódj. Minden rendben van. Nem kell mindent megbeszélnünk.”
 • Zsófi: “De Robi, a kommunikáció hiánya megterheli a kapcsolatunkat. Nem szeretném, ha elhallgatnánk fontos dolgokat.”

Ebben a párbeszédben Zsófi a kommunikáció hiányát említi, de Robi elkerüli a mélyebb beszélgetést. A krónikus témalesöprés itt megakadályozza, hogy a párkapcsolatukban fontos témákról őszintén beszéljenek.

Anna és Balázs:

 • Anna: “Balázs, szeretném megbeszélni veled a jövőnket. Gondolkoztál már a házasságról?”
 • Balázs: “Anna, ne beszéljünk erről most. Tudod, hogy nem vagyok híve a házasságnak. Inkább éljük a pillanatot.”
 • Anna: “De Balázs, ez fontos számomra. Nem lehet mindig csak elkerülni ezeket a témákat.”

Ebben a párbeszédben Anna a házasság témáját hozza fel, de Balázs elkerüli a beszélgetést. A krónikus témalesöprés itt megakadályozza, hogy a párkapcsolat mélyebb kérdéseiről beszéljenek.

Milyen lépéseket tehetsz a krónikus témalesöprés megtöréséhez?

 1. Önismeret és önreflexió: Először is fontos, hogy önmagaddal őszintén szembenézz! Gondold át, miért kerülsz el bizonyos témákat, és milyen érzelmek vagy félelmek állnak mögötte. Az önismeret segít felismerni a saját mintáinkat.
 2. Nyitott kommunikáció: Beszélj nyíltan és őszintén. Ha egy fontos téma felmerül, ne kerüld el, hanem próbáld megbeszélni. A nyitott kommunikáció segít megérteni a másik fél álláspontját és érzéseit.
 3. Empátia és figyelem: Hallgass oda a másikra. Próbáld megérteni, miért kerül el bizonyos témákat. Az empátia és a figyelem segít abban, hogy mélyebb kapcsolatot alakítsunk ki másokkal.
 4. Konfliktuskezelés: A konfliktusok elkerülése nem mindig jó megoldás. Tanuld meg konstruktívan kezelni a nézeteltéréseket. A konfliktusok lehetőséget adnak a fejlődésre és a kapcsolatok mélyítésére.
 5. Időzítés: Válassz megfelelő időpontot a beszélgetéshez. Ne kezdj el fontos témákról beszélni, amikor mindketten stresszesek vagy fáradtak vagytok.
 6. Keressünk Segítséget: Ha úgy érzed, hogy nehéz megtörni a mintát, keressetek segítséget. Egy terapeuta vagy coach segíthet abban, hogy hatékonyabban kommunikáljatok és megoldjátok a problémákat.

Ne ijedj meg, ha bizonyos témákról egy ideig nem tudtok beszélni. Lehet, hogy még nem tart ott a kapcsolatotok vagy lehet, hogy éppen nagyon másra fókuszáltok. A probléma akkor van, ha bizonyos témákról soha nem tudtok beszélgetni. Ne ess rögtön pánikba, ha időnként a fenti mondatok közül egy-egy elhangzik. Amikor szeretnénk, de nem tudjuk hogyan mondjunk nemet valamire, a coaching során is ajánlani szoktam un. időnyerő technikának a fenti mondatok közül néhányat, például: „Még át kell gondolnom” -azért, mert valóban időre van szükségem. Akkor van baj a kommunikációval, akkor történik a krónikus témalesöprés, amikor nem térünk vissza többet, vagy újra és újra halogatjuk, és nem tudjuk megbeszélni, amit meg kellene.

«