Keresés...
0
TOP
Life coach Budapest Önfejlesztés Párkapcsolat

Nárcisztikus bántalmazási ciklus

Nárcisztikus bántalmazási ciklus körforgása
2901 Views

A nárcisztikus bántalmazási ciklus – körforgás

Egy nárcisztikus kapcsolat dinamikáját egyfajta ismétlődő körforgás jellemez. Ez egy pokoli körforgás, amitől egyszer a fellegekben jársz, de aztán egy pillanat alatt a mélybe zuhansz.

Van egy tévhit, miszerint ha egy egészségtelen kapcsolat egyszer véget ér, azzal a fájdalom is véget ér. Sajnos azonban a sebek lassan gyógyulnak, sőt, megfoszthatnak valakit attól a képességtől, hogy érzelmileg egészséges életet éljen. A jelenlegi párkapcsolati problémáktól kezdve a személyiségproblémákig a krónikus szorongásig és egyéb mentális egészségügyi zavarokig a kezeletlen trauma áthatóvá válik.
Mélyen belülről felemészt, a végére már azt sem tudod, ki is vagy valójában. Csapdába kerülsz, megrekedsz a menekülés igénye és a tovább maradás vágya között.
A jelek felismerése döntő fontosságú ahhoz, hogy a szenvedők jobban érezzék magukat életük minden területén.

A nárcisztikus körforgás szakaszai

1.Idealizálás

Eleinte elbűvölő viselkedés, különlegesen érzékeny a Te rezdüléseidre is. Ilyenkor ezerrel udvarol, simulékony, pont úgy viselkedik ahogy tudja, hogy neked imponál.
A hatalmas figyelem, a szívedhez szóló ajándékok fázisa meggyengíti védekező mechanizmusodat, és lehetővé teszi, hogy észrevétlenül bekebelezzen a romantikus kapcsolatba vetet hit.
A jövőhamisítás, és a szerelmi bombázás időszaka.

2.Leértékelés

Az a fázis, amikor már „megszerzett” magának. Biztonságban tudhat maga mellett mint „eszköz” a saját céljainak elérésében. Ilyenkor a nárcisztikus elkezdi leértékelni partnerét, ahelyett, hogy közelebb kerülne hozzá. Rájön, hogy a partnerük valójában nem tökéletes. A csodálat elmúlik, és helyébe verbális és érzelmi bántalmazás lép.

Mi jellemezheti a leértékelés szakaszát?

 • kritizálás
 • határok megsértése
 • kegyetlen, lealacsonyító és lekezelő megjegyzések
 • alig észrevehető módon, akár viccnek álcázva, vagy passzív-agresszív módon bántalmazhat
 • úgy érezheted olvas a gondolataidban
 • gázlángolás
 • fizikai fenyegetések is megjelenhetnek
 • úgy érezheted, mintha folyamatosan tojáshéjon táncolnál
 • akár meggyőzhet arról, Téged vagy a családod, hogy a probléma veled van

Megkérdőjelezed saját emlékeidet és ítélőképességedet, és arra törekszel, hogy jobb legyél, hogy a nárcisztikus ne hagyjon el.

Nárcisztikus bántalmazási ciklus: Az áldozatok összezavarodnak, kételkednek önmagukban, és romlik az önbecsülésük.

Ezt a szakaszt kegyetlen, lealacsonyító és lekezelő megjegyzések jellemzik, gyakran viccnek és szarkazmusnak álcázva. Az áldozatok összezavarodnak, kételkednek önmagukban, és romlik az önbecsülésük.

Emiatt már nem is leszek olyan értékes, hiszen már megszerzett, kihasznált.Ha már nem tudsz neki többet nyújtani eldob.

A nárcisztikus bántalmazás burkolt / passzív agresszív formában is megjelenhet, emiatt – elsősorban a kapcsolaton belülről – nehéz észrevenni.

 • „Ezt már mondtam, nem emlékszel?”-pedig sose mondott ilyet
 • „Ha figyeltél volna” –el akar hitetni valamit, ami nem úgy történt
 • „Kezdesz mostanában nem normálisan viselkedni”- elkezded meghúzni a határaid
 • „Érzékeny vagy” amikor jelzed neki nemtetszésed, megbántottságod…

3. Eldobás /Elhagyás

Egyszerűen elhagy, és sokszor valami teljesen abszurd indok miatt, vagy kitalált indokkal. Esetleg téged hibáztat a történtek miatt, és emiatt úgy tesz mintha ő lenne az áldozat.

A nárcisztikus gyakran eltávolodik az áldozattól, ahelyett, hogy egyre meghittebbé építené a kapcsolatot, kerüli az intimitást, csak azért, hogy az áldozat húzza vissza őt a kapcsolatba. Ezzel manipulálva a partnerét, hogy az elhiggye, a nárcisztikus az életének szerves része, nélküle ő egymagában értéktelen.
A nárcisztikus elkezdi leépíteni partnerét, vagy falakat épít, hogy nehogy meghitt legyen a kapcsolat, vagy meggátolja abban, kimutassa szeretetét. Amikor a partnere visszaszorul, a nárcisztikus megfordíthatja a dolgokat – áldozatnak tekinti magát, és mindezért a partnerét hibáztatja, és még jobban leértékeli.

Itt megszűnt az áldozat hasznossága a bántalmazó számára. A bántalmazó új utánpótlást talált. Valakit, aki helyettesíti az áldozatot, hogy minden szükségletét kielégítse. Az áldozatot úgy meggyötrik és eldobják, mintha a szerelem soha nem is létezett volna közöttük.

Végleges elhagyás


Amikor az áldozat már teljesen „értéktelen” számára, azaz a nárcisztikus felélte az áldozat minden erőforrását (érzelmi, lelki, tárgyi, vagy testi szinten), a nárcisztikus ghostingol, egyik pillanatról a másikra, látszólag minden ok nélkül távozik. Akár egyik napról a másikra, minden magyarázat nélkül.

Végleges elhagyás történhet akkor is, ha az áldozat átlát a nárcisztikus játszmáin, maszkján.

4.Visszacsábítás

Ez a visszacsábítási avagy a visszahódítási időszak. A nárcisztikus bármilyen szükséges eszközzel megpróbálja visszarángatni az áldozatot a nárcisztikus ciklusba, a bántalmazó kapcsolatba: koldulással, sírással, bűntudattal, kivetítéssel, hibáztatással stb.
Ez általában az a körforgás része. Ez akkor szokott beállni, amikor újból valamilyen szükséglete lesz a nárcisztikus illetőnek valamire: érzelmi/anyagi/tárgyi dologra.
Hirtelen rendkívül kedvesen fog viselkedni veled, bókokkal áraszt el, és üres ígérteket tesz. Azonban amint elkezdi biztonságban érezni magát a kapcsolatban, ismét elkezd leértékelni.

A nárcisztikus bántalmazás

A nárcisztikus bántalmazási ciklus káros és egészségtelen. Egy nárcisztikus sok érzelmi kárt tud okozni. A nárcisztikus bántalmazás sok fájdalmat okoz. A különböző fázisok – az idealizálás, a leértékelés és az elutasítás –, amelyek a lényegében rejlenek, éppen az ellenkezőjét jelentik annak, amit együttműködő, gondoskodó és szeretetteljes kapcsolatban kellene lenni. Fontos észrevenni, hogy az igény nem a szeretetre, az összetartozásra, a törődésre, vagy az intimitásra vonatkozik.

A ciklus bármilyen kapcsolatban működhet, legyen szó nárcisztikus partnerről, nárcisztikus szülőről vagy nárcisztikus főnökről.

A nárcisztikus kapcsolatok mentális egészségre gyakorolt hatása


A nárcisztikus körforgásban az áldozatok összezavarodnak, kételkednek önmagukban, és rombolja az önbecsülésük. A jelenlegi párkapcsolati problémáktól kezdve a személyiségproblémákig a krónikus szorongásig és egyéb mentális egészségügyi zavarokig a kezeletlen trauma áthatóvá válik.
Súlyos esetben lelki és testi megbetegedést is okozhatnak.

„Amikor valaki egy olyan helyzetbe ragad, ami fölött annak a kezdetekor, folyamatában vagy a végén nincs, vagy nagyon kevés uralma van, a helyzet megszűnése után is intenzív rettegést hordozhat tovább magával. Ennek az az oka, hogy pontosan tudja, hogy a dolgok milyen rosszra fordulhatnak és azt is tudja, hogy ez újra megtörténhet. Azt is tudja, ha újra megtörténik, akkor az rosszabb lesz, mint előtte valaha volt.
A C-PTSD-t hosszan elnyúló vagy fenntartott érzelmi traumának vagy bántalmazásnak való kitettség okozza, amely traumából vagy bántalmazásból nincs rövid távon menekülési lehetőség vagy nem látható az áldozat számára ez a menekülési lehetőség.
A traumát a nárcisztikus bántalmazó kapcsolatban, a hosszan fennálló következetlen, húzd-meg-ereszd-meg vagy váltakozó dühös és beszippantó/elcsábító viselkedésnek kitettség okozhatja.
A complex poszttraumás stressz zavar (C-PTSD) olyan állapot, mely akkor jelentkezhet, ha krónikusan vagy hosszú időn át tartóan érzelmi traumának van kitéve az áldozat, melyből nincs, vagy nagyon kevés a reménye a kitörésre, elmenekülésre. A helyzet fölött nincs, vagy nagyon kevés irányítása van.„
http://tulelesnarcisztikusbantalmazaskor.blogspot.com/2017/01/a-narcisztikus-bantalmazas-psziches.html


Hogyan tudsz véget vetni egy nárcisztikus bántalmazó kapcsolatnak?

 • Kezd azzal, hogy elfogadod, hogy a bántalmazó nem fog változni, bármit is teszel.
 • Húzd meg a határaid, akármennyire is nehéz!
 • Lépj ki a kapcsolatból, és hagyd figyelmen kívül, bármennyire is vissza akar szerezni.
 • Szakíts meg minden szálat, mert ha szüksége lesz Rád, utánad fog nyúlni, és a szélsőségekig el fog menni.
 • Kérj segítséget! A gyógyulás nem könnyű, főleg egyedül nem. Ha pontosan látod mi történt, ha kívülről ránézve a kapcsolatra látod a kapcsolat dinamikáját, megtetted az első lépést a gyógyulás felé.

Megjegyzés:

Azt megállapítani, hogy valaki nárcisztikus jegyekkel rendelkezik, vagy nárcisztikus személyiségzavarú, az egy pszichológus kompetenciája. Természetesen nem minden kapcsolat, nárcisztikus bántalmazó kapcsolat, amelyben fellelhető a fenti jegyek némelyike. Egy egészséges embernek is vannak nárcisztikus vonásai, cselekedetei.

A cikk szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy létezik egy ilyen kapcsolati működés is.
Egy nárcisztikus viselkedést nehéz észrevenni, főleg a kapcsolaton belülről. Eleinte minden jól működik, és csodás. Ha nárcisztikus kapcsolatban vagy, akár párkapcsolat, akár családi vagy akár főnök beosztott viszony, nagy valószínűséggel elöbb-utóbb azonban nem leszel jól.

Ha nem érzed jól magad, és nem látod igazán az okát, vagy látod, de nem tudsz tenni ellene, kérj segítséget!

Források:

Nárcisztikus eldobás

A nárcisztikus bántalmazási ciklus

A nárcisztikus bántalmási ciklus-idealizálás-leértékelés- elutasítás

A nárcisztikus bántalmazási ciklus

Borítókép: pixnio kép alapján készült

«

»