Keresés...
0
TOP
Ghostingolás
680 Views

A ghostingolás az, amikor az, akivel korábban szorosabb kapcsolatban voltál, hirtelen, minden magyarázat nélkül eltűnik, megszakít minden kommunikációt. Ghostingolás a kapcsolat befejezésének éretlen passzív-agresszív módja és mint ilyen, az érzelmi bántalmazás egyik formája.

Miért ghostingol a másik fél? -a ghostingolás okai

Ez egy könnyű út! Sokkal könnyebb, mint magyarázatot adni vagy bevallani, hogy eddig sem volt igazán jelen a kapcsolatban.

Lehet az is, hogy több mindenkivel randizik egyszerre és olyan sokfele kell figyelnie, hogy inkább már nem is szakít időt a szakításra.

Mik lehetnek a ghostingolás előjelei

Ghostingolás lehet fokozatos folyamat is, ahol a másik fokozatosan csökkenti az érintkezést, amelynek lehetnek előjelei:

  • Nem köteleződik el teljesen
  • Rendszeresen lemondja a találkozókat
  • Küzd a kötelezettségvállalását ellen
  • Ha jobban belegondolsz, a vele folytatott beszélgetés, felszínes érdektelen
  • Nem szeret személyes adatokat megosztani és nem engedi, hogy te megtedd
  • Nem enged kapcsolatba kerülni a barátaival, családtagjaival, vagy korlátozza azt
  • Rövid, homályos válaszokat ad
  • Eltűnik a közösségi médiából
  • Időnként letilt, elérhetetlenné válik

Miért fáj annyira?

Fáj mert nem kapunk magyarázatot egyszerűen levegőnek vagyunk nézve, mintha meg sem történt volna, mintha eddig nem lett volna köztünk kapcsolat. Annyira sem értékel minket a másik fél, hogy elmagyarázza mi játszódik le benne, emiatt mi magunk is értéktelennek érezzük magunkat.

 Miért fáj annyira a Ghostingolás?

A ghostingoláskor egy hirtelen veszteséget szenvedünk el, ez egy megmagyarázhatatlan gyász amikor még az okokat sem ismerjük. Azt hisszük velünk van a baj, mi nem vagyunk érdemesek. Tudatosítanod kell magadban, hogy ez nem rólad szól, ez a másikról szól! A ghostingoló az, aki nem tisztel meg téged és gyenge ahhoz, hogy elmondja mi van benne valójában.

Ha pedig a ghostingolás egy hosszútávú, vagy komoly kapcsolat közepén történik, az különösen fájdalmas, pedig időnként megtörténik. Ez tud igazán, akár életre szólóan sérülést okozni, ha magadat okolod a történtekért, vagy megmaradnak a kétségeid. Ha úgy érzed, ez veled is megtörtént, és nem vagy túl rajta, kérj segítséget, keress fel egy szakembert.

Egyre jobban divat lett „szellemmé válni”

Manapság a randizások jelentős része zárul ghostinggal, de fontos azt is végig gondolni, hogy mennyi az az idő ami valóban a szellemmé válást jelenti. Ez azért erősen függ attól, hogy épp milyen szakaszában van a kiépülőben lévő kapcsolat.

A SimplePsichology szerint, a Huffington Post 2014-es, 1000 amerikai felnőtt körében végzett felmérésében a ghostingolásról, a válaszadók körülbelül 13%-a számolt be arról, hogy valaki, akivel randevúztak köddé vált. Egy másik 2018-as felmérés szerint a válaszadók 72%-a tapasztalt ghostingot.

Eltűnik, mint szürke szamár a ködben.

Ghostingolás, azaz eltűnik mint szürke szamár a ködben

Sokan hallották azt a történetet, hogy évtizedekig tartó házasság után több gyerek felnőtté válása után az egyik fél leugrik a boltba egy kiló kenyérért és soha többet nem jön vissza. Mondhatjuk, eltűnik, mint szürke szamár a ködben. Mindenki hallotta már ezt a szólás-mondást, ami szintén erről szól.

A pszichológusok szerint ghostingolásra hajlamosabbak azok, akik hisznek a sorsszerűségben. Egyes felmérések szerint esetükben nagyobb százalékban történik meg, hogy minden magyarázat nélkül hirtelen kilépnek a kapcsolatból. Más nézőpontok szerint, azok tűnnek el könnyebben, akik bizonytalan kötődési mintázattal rendelkeznek. A pszichológusok szerint ezek az emberek erőteljesebben élik meg a negatív érzelmeket és emiatt komolyabban kerülik a konfliktust és a konfrontációt. Továbbá a nárcisztikusokra is jellemző a ghostingolás jelensége, miután náluk erőteljesen jellemző az empátia hiánya, és hiába az az elv, hogy azt tegyél a másikkal, vagy úgy bánj a másikkal ahogy te is szeretnéd, ha bánnának veled, ők ezt nem érzik át.

Mikor jogos a szó nélküli eltűnés?

Egyetlenegy olyan ok van, amikor nincs más út, mint hirtelen eltűnni, amikor egy bántalmazó kapcsolatból akarunk kilépni. Akkor és csak akkor, a fizikai és érzelmi biztonságunk védelmében jogos és célszerű, ha magyarázat nélkül eltűnünk és felégetünk minden hidat magunk mögött.

Ha bántalmazó kapcsolatban vagy, keress fel egy segélyszervezetet, pl. NANE, vagy Egészségvonal, vagy Unicef, vagy egy szakembert!

«

»