Keresés...
0
TOP
Life coach Budapest Társalgó

Miért nem vagy még túl rajta? avagy: Hogyan éljük meg veszteségeinket?

Veszteségfeldolgozás gyász
703 Views

MIÉRT NEM VAGY MÉG TÚL RAJTA?!
avagy: HOGYAN ÉLJÜK MEG VESZTESÉGEINKET?

Az életünk során mindannyian szembesülünk olyan helyzetekkel, amikor elveszítünk valakit vagy valamit, ami fontos volt számunkra. Ez lehet egy partnerkapcsolat megszakadása, költözködés, munkahely elvesztése, háziállat elvesztése, vagy egy szeretett ember halála, amelyek gyászreakciót váltanak ki.

A gyász a veszteség által kiváltott reakciók, magatartási formák együttese. Ezek a veszteségek gyakran fájdalmas érzéseket váltanak ki belőlünk, mint pl. a kezdeti sokk, a hitetlenség, szomorúság, a harag, a bűntudat, a félelem, örömre való képtelenség, erőtlenség, kimerültség, a tehetetlenség, vagy kontrollálatlanul feltőrő érzelmek. Ezek az érzések természetesek és normálisak, de ha nem tudunk velük megfelelően megbirkózni, akkor akadályozhatnak minket abban, hogy tovább lépjünk az életünkben.

A könnyű és kellemes életre való törekvésünk, a fájdalom és veszteség elkerülésére irányuló igyekezetünk egyre kevésbé működik. A veszteségfeldolgozás egy olyan folyamat, amely segít nekünk feldolgozni és elengedni a veszteséghez kapcsolódó negatív érzéseket és gondolatokat, és újra megtalálni az életörömöt és az értelmet. A veszteségfeldolgozás nem jelenti azt, hogy elfelejtjük vagy tagadjuk a veszteségünket, hanem azt, hogy elfogadjuk és beépítjük az életünkbe úgy, hogy az ne akadályozzon minket abban, hogy boldogok legyünk. A boldogság ismételt megélése a nehézségek elfogadásán, saját életünkbe való beépítésén, és saját személyes fejlődésünkön keresztül lehetséges.

A veszteségfeldolgozás, nem könnyű feladat, és sokszor nem tudjuk egyedül megtenni. A gyásszal való megbirkózás nem egyik pillanatról a másikra megy végbe, hanem hosszadalmas folyamat, mely számos buktatót rejthet magában, így a gyászmunka segítése gyakran külső támogatást igényelhet.

Ilyenkor nagy segítséget jelenthet egy olyan csoportos beszélgetés, ahol másokkal oszthatjuk meg a tapasztalatainkat és az érzéseinket, akik hasonló helyzetben vannak vagy voltak. Egy ilyen beszélgetésnek több előnye is van:

  • Megértést és támogatást kaphatunk másoktól, akik tudják, milyen nehézségekkel jár a gyász.
  • Megoszthatjuk másokkal az emlékeinket és a gondolatainkat a veszteségünkről anélkül, hogy félnünk kellene az elítéléstől vagy a kritikától.
  • Meghallgathatjuk mások történeteit és tanulságait a veszteségfeldolgozásról, és inspirációt meríthetünk belőlük.
  • Megtanulhatunk olyan lépéseket és technikákat, amelyek segítenek nekünk a veszteségfeldolgozásban.
  • Megtapasztalhatjuk azt az örömet és megkönnyebbülést, amit a közös beszélgetés adhat.

A csoportos beszélgetés célja az, hogy a résztvevők megosszák egymással a tapasztalataikat, érzéseiket, véleményeiket a témáról, és hogy megértést és támogatást kapjanak másoktól, inspirációt meríthessenek mások történeteiből és tanulságaiból, fejleszthessék megkűzdési stratégiájukat, erősíthessék saját magukba vetett hitüket és az összetartozás érzését.

A veszteségfeldolgozásról szóló beszélgetés tehát egy lehetőség arra, hogy segítséget kapjunk abban, hogy megbirkózzunk a gyászunkkal és újra élvezzük az életet.

Ha szeretnél részt venni egy ilyen beszélgetésen, akkor ajánlom neked a Társalgó beszélgetőklub októberi alkalmát, amelyen egy pszichológus és egy coach szakmai vezetésével foglalkozhatsz a gyász- és veszteségfeldolgozással.

A következő beszélgetés:

Társalgó, ahol elmondhatod, 2023 október 14.

MIÉRT NEM VAGY MÉG TÚL RAJTA?!
avagy: HOGYAN ÉLJÜK MEG VESZTESÉGEINKET?

Regisztráció: https://forms.gle/Lyu2XbTH2d2JYaJg6

Részvételi jegy: https://matekinga.hu/termek/tarsalgo-reszveteli-jegy-miert-nem-vagy-meg-tul-rajta/

Komoly gyászfolyamat esetén, kérlek vedd figyelembe, hogy a beszélgetés nem helyettesíti a pszichoterápiát, vagy speciális gyászcsoporton való részvételt.

«

»