Keresés...
0
TOP
Érzelmek Life coach Budapest

Az irigy előítélet romboló hatása az önbizalomra

Az irigy előítélet romboló hatása az önbizalomra
745 Views


Előítéleteink nemcsak azt befolyásolják, hogy a világot hogyan látjuk, hanem azt is, hogy hogyan érezzük magunkat a világban.

 Előítéletesek lehetünk másokkal szemben, akikről semmilyen ismeretünk nincs. Azt látjuk, hogy neki jobb, ő gazdagabb, vagy megbecsültebb a munkája, neki szuper a családi élete; egy-egy kiemelt részletet nézve, miközben nem látjuk az egészet. A vágy, hogy olyanok legyünk mint a mások, elérjük azt, amit a mások elértek, befolyásol minket, és a saját életünket negatívabbnak látjuk, miközben nem látjuk az egészet.

A másokkal szembeni előítéletek károsak a lelki jóllétünkre, félelmet keltenek, korlátoznak, szorongóbbá tesznek, akadályoznak a fejlődésben. Jelenlétük mégis szinte természetes.

Cserélnél-e életet a másikkal, ha látod, milyen jó anyagai körülményekkel rendelkezik, ha tudnád, milyen rosszak a kapcsolatai, vagy éppen az egészsége?

Megnézed konkurensed weboldalát, és azt látod, minnyire széleskörű a szolgáltatási palettája, mennyire profi a megjelenése, és milyen hatalmas a bevétele, de nem látod a hiányosságait, gyengeségeid, és nem látod a saját erősségeidet sem. Az összehasonlítás természetes, de nagyon kártékony. És nem valószínű, hogy segít növelni az önbizalmad. Akár az ellenkező hatást is kiválthatja.

Közvetlen kapcsolat van az irigység és az önmagad iránti érzelmek között. Egy felmérés szerint, amikor az emberek másokhoz hasonlították magukat, irigységet tapasztaltak. Minél több irigység volt bennük, annál rosszabbul érezték magukat.

Az előítéletek e tekintetben nem segítik az önbizalom növelését, hanem rombolják az önbizalmat!

Az előítélet nem tudás!

Az irigy előítélet egy önromboló, magunkra nézve negatív természetű vélemény, amelyet valakiről vagy valamiről előre és megfelelő tudás nélkül kialakítottunk. Anélkül, hogy minden részletet, körülményt látnánk, a másik ez előtt megítélésre kerül. Az előítéletek nem segítik az önbizalom növelését, hanem rombolják az önbizalmat.

Az elégedetlen

Előítéleteink sokat taníthatnak magunkról!

Amikor irigy előítéletet érzünk, kérdezzük meg magunkat:

 Mit érzünk pontosan? Miért? Honnan származik az indulat, a frusztráció, amit érzünk? Mi az, amit mi szeretnénk elérni? Hol tartunk ebben a folyamatban? Mit tehetnénk még?

Ha szembe merünk nézni ezek eredeti forrásával, nagy lépést tehetünk önmagunk megismerése, az önmagunkkal való őszinteség felé. Felismerhetjük, milyen helyzetben érzünk előítéletes gondolatokat, milyen helyzetekben tör ránk emiatt a rossz érzés, és megtanulhatunk szembe nézni vele. Az előítélet akadályoz abban, hogy olyannak lásd a világot, amilyen. Az előítélet akadályoz abban, hogy olyannak lásd a magadat, amilyen vagy.

Az előítéleteinkkel való megkűzdés által jobban kapcsolódhatunk önmagunkhoz

Az előítéletek ebben az értelemben azzal járnak, hogy lehetőséget adnak önmagad jobb megismerésére.

Az elemi vágy, benned van a változás felé, és minél jobban megérted saját működésed, az annál jobban segít a változásban is. Ahhoz, hogy sikerüljön az előítéletet pozitív irányba fordítanod, érdemes nyitottnak lenned, és nem árt némi alázat is: annak elfogadása, hogy mindenkitől tanulhatunk valamit az életről, az emberi működésről. Értsük meg saját érzéseinket, hogy irányíthassuk, amikor tévútra visz.

 

Az előítéletesség kihat a személyiségünkre is

„Bár a kutatások nagy része az előítéletes személyek jellemzőit és az előítéleteket meghatározó pszichológiai és szociológiai változókat igyekeztek meghatározni, ezek alapján felvázolhatóak az előítéletmentes – vagy legalábbis alacsony fokú előítélettel rendelkező– személyek jellemzői is. Az előítéletes és előítéletmentes személyek különböznek abban, hogy általában hogyan viszonyulnak a világhoz. Az előítéletmentes személy kevésbé korlátozó családban nőtt fel, ezért kiegyensúlyozottabb személyiségstruktúrával rendelkezik, kevésbé lesz agresszív, és a projekció nem válik személyisége jellemzőjévé. Nem látja fenyegetőnek a világot, ezért kevésbé lesz szüksége a konformitásra és a tekintélynek való alárendelődésre, esetében a felettes én, az én és az ösztön én kiegyensúlyozzák egymást.”
Kovács Mónika ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar AZ ELŐTÉLETEK OKAI ÉS MÉRSÉKLÉSÜK LEHETŐSÉGEI

Az internet hatása előítéletességünkre

A mai világban a netet böngészve ezernyi lehetőség adódik összehasonlítani magunkat másokkal. Facebook, Instagram, Twitter, Tik-Tok…. ha nem vigyázunk, semmi mást nem fogunk látni, csak azt, hogy mások mennyivel jobbak, vagy nekik mennyivel jobb.

„A jelenlegi technológia minden korábbinál komolyabb kockázatot jelent a mentális egészségünkre nézve. Emellett fizikai elszigetelődéssel és olyasféle szociális visszacsatolással is jár, ami erősíti az előítéleteinket ahelyett, hogy segítene kritikusan rájuk nézni.”

Ian Douglas

Képek forrása: pixnio.com

«

»